Η γλώσσα μας

Κείμενο του Σ.Κ.

«Η γλώσσα είναι το μεγαλύτερο χάρισμα του ανθρώπου, χάρισμα που διαπλάθει τη ψυχή του και ομορφαίνει τον ψυχισμό του».
Τι είναι η γλώσσα; Είναι το μέσο επικοινωνίας και συνδιαλλαγής με τους άλλους.Μέσω αυτής ανταλλάσσουμε απόψεις ,εκφράζουμε συναισθήματα και μιλάμε γι’ αυτά που συμβαίνουν στο παρόν αλλά και για όσα συνέβησαν στο παρελθόν,διατηρώντας τα αναλλοίωτα και μεταβιβάζοντάς τα από γενιά σε γενιά.
Η γλώσσα, μας βοηθάει να εντυπώσουμε τις σκέψεις μας αλλά και τα όσα γνωρίζουμε ή θέλουμε να εκφράσουμε στο χαρτί.Μπορούμε να γράψουμε ένα γράμμα,μια ιστορία ή ένα μυθιστόρημα. Η γλώσσα είναι ο αρμός που συνδέει τις ενσυνείδητες λέξεις και δημιουργεί τον καθαρό λόγο. Η Ελληνική γλώσσα χαρακτηρίζεται από μια μακροχρόνια γλωσσική παράδοση και από έναν ανεξάντλητο πλούτο,που της επιτρέπει να μεταφέρει και να μεταβιβάζει στους αναγνώστες αλλά και τους ομιλητές της τις αξίες και τα ιδανικά του πολιτισμού,της παράδοσης και της παιδείας του ελληνικού λαού.
Ας αναφερθούμε και σε έναν άλλο κώδικα επικοινωνίας που είναι η γλώσσα αργκό.Ομιλείται κυρίως από νέους κι είναι γεμάτη από σλόγκαν και φτωχά λεκτικά ιδιώματα μειώνοντας έτσι τον πλούτο της,οδηγώντας σε γλωσσική πενία.
Η προσφορά της γλώσσας στον άνθρωπο είναι αδιαμφισβήτητα τεράστια.Η καλλιέργεια που προσφέρει,οι ορίζοντες που διανοίγει,οι προοπτικές για λαμπρές σπουδές είναι μερικά από τα εφόδια που αποκτούν οι χρήστες της.
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να αποδώσουμε και στις ξένες γλώσσες.Οι ξένες γλώσσες μας δίνουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με άλλους λαούς,να διαπραγματευτούμε μαζί τους στο πεδίο της πολιτικής αλλά μας προσφέρουν και τεράστιες ευκαιρίες για εργασία και σπουδές στο εξωτερικό.
Ωστόσο δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και σε άλλα είδη επικοινωνίας,τα οποία δεν προϋποθέτουν λέξεις.Μια τέτοια γλώσσα είναι η νοηματική.Η νοηματική γλώσσα είναι ένας κώδικας επικοινωνίας μιας ιδιαίτερα ευπαθούς ομάδας,αυτής των κωφάλαλων.Χτίζει μια γέφυρα,έναν δίαυλο επικοινωνίας και κατανόησης μεταξύ αυτών των ανθρώπων αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο.
Για όσες γλώσσες κι αν μιλήσουμε όμως,θα έλεγα πως μια και μοναδική είναι η παναθρώπινη γλώσσα και αυτή είναι η Αγάπη. Η Αγάπη ενώνει όλους τους ανθρώπους και όλοι μπορούν να την «καταλάβουν» και να την «μιλήσουν».Εκφάνσεις της είναι η αλληλεγγύη,ο αλτρουισμός,η ευαισθησία απέναντι στο πρόβλημα του διπλανού μας,η ευγενική συμπεριφορά,η συντροφικότητα,τα μηνύματα αγάπης με το άλλο φύλο.Ο ζεστός λόγος είναι αρωγός στη δημιουργία σταθερών σχέσεων.
Η γλώσσα είναι το μεγαλύτερο χάρισμα του ανθρώπου,χάρισμα που διαπλάθει τη ψυχή του και ομορφαίνει τον ψυχισμό του.

Μετάβαση στο περιεχόμενο