Αγαπητοί αναγνώστες,

Tο ηλεκτρονικό περιοδικό μας «τα ΣΟΨΥχα μας» είναι γεγονός και εμείς περήφανοι σας το παρουσιάζουμε! Η πρόσβαση στο υλικό μας γίνεται πλέον εύκολη και άμεση σε όλους όσους επιθυμούν να μας ανακαλύψουν και να μας συναισθανθούν. Το περιοδικό μας αποτελείται από τις ακόλουθες στήλες: άρθρα, συνεντεύξεις, τέχνη και ψυχική υγεία, τα του οίκου μας, ποιήματα και αποφθέγματα.
Κατά τις συναντήσεις μας, βιώσαμε τη χαρά της δημιουργίας και το πνεύμα της αμοιβαίας συνεργασίας. Τα κείμενά μας έγιναν το μέσο για να ξεπεράσουμε δυσκολίες, να πιστέψουμε περισσότερο στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας, δουλεύοντας παράλληλα για έναν κοινό στόχο. Με τον καιρό, γίναμε όλοι μια παρέα. Ανταλλάξαμε ιδέες και καταφέραμε να αλληλεπιδρούμε, να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας και το κυριότερο, να ερχόμαστε σε επαφή με το συναίσθημά μας, όποιο κι αν ήταν αυτό.
Πραγματοποιήσαμε ένα άλμα χωρίς να ξέρουμε τί να περιμένουμε. Με την ώθηση των υπευθύνων της ομάδας και την προθυμοποίηση των εθελοντών του ΣΟΨΥ, το όραμα του ηλεκτρονικού μας περιοδικού πήρε σάρκα και οστά. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα, παλιούς και νέους. Μέσα από συμβουλές, καλή διάθεση, κριτικές, υπομονή και προσμονή έρχεται το αποτέλεσμα της χαράς, της συνεισφοράς, της προσφοράς για όλον τον σύλλογο ΣΟΨΥ Πάτρας.
Ευχόμαστε να αγκαλιάσετε το περιοδικό μας και να βρείτε ενδιαφέροντα όσα έχουμε να μοιραστούμε.
«Τα ΣΟΨΥχα μας» ήρθαν για να μείνουν!

Καλή σας ανάγνωση!
Η συντακτική ομάδα του περιοδικού

Άρθρα

Προχωρώ…

20 χρόνια ΣΟΨΥ 2003-2023

Τα καταγάλανα νερά

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ…

ALZHEIMER  

Τέχνη & Ψυχική Υγεία

Σε έναν κόσμο γεμάτο από άγχος, πίεση και αρνητικά συναισθήματα, η τέχνη αποτελεί πάντα  μέσο διαφυγής και ευχάριστης αξιοποίησης του χρόνου μας.  Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας, ο πόνος απαλύνεται και στη θέση του εμφανίζονται η έμπνευση,  η χαρά, η ικανοποίηση αλλά και η διαμόρφωση αισθητικής. Ειδικότερα, σε θέματα ψυχικής υγείας, ο ρόλος της τέχνης έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα θεραπευτικός.

 Η σύλληψη και η πραγμάτωση μιας ιδέας μας προσφέρει το αίσθημα του σκοπού και μας βοηθάει να ανακαλύψουμε κρυμμένες πτυχές του εαυτού μας. Εκφράζοντας τις εσωτερικές μας ανάγκες η πραγματικότητα γίνεται πιο όμορφη, λιγότερο τρομακτική. Οι φόβοι ντύνονται με μελωδίες και οι άσχημες σκέψεις βάφονται με χρώματα.

Η ζωή τελικά είναι τέχνη και η τέχνη είναι η ίδια η ζωή.

ΧΡΟΝΟΣ

Κείμενο του Α. Γ. Ο χρόνος είναι κάτι το μοναδικό! Το παρελθόν και το παρόν, είναι δυο έννοιες στενά συνδεδεμένες […]

Τα του οίκου μας

Στον ΣΟΨΥ βρήκαμε ένα αντίδοτο κόντρα στην ψυχική νόσο και ανοίξαμε τα φτερά μας για νέους ορίζοντες. Συνεδρίες, ομιλίες και δραστηριότητες συγκροτούν τον πυρήνα του συλλόγου μας, εξασφαλίζοντας ισόρροπα ερείσματα για το παρόν και το μέλλον. Παράλληλα, μια υπέροχη ομάδα από μέλη, εθελοντές και εργαζόμενους βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό μας, άπαντες έτοιμοι να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Μέσα από σθεναρή αντιπροσώπευση και ακτιβιστικές εκδηλώσεις προσφέρουν χαρά, ευεξία, ικανοποίηση και πληρότητα στην κοινωνικοποίησή μας.

Αν έπρεπε να περιγράψουμε με μια λέξη το νόημα του ΣΟΨΥ, αυτή θα ήταν η αλληλεγγύη. Όλοι έχουν ανάγκη ένα χαμόγελο και μια ζεστή αγκαλιά, έναν καλό λόγο για να νιώσουν όμορφα και ψυχικά αναπαυμένοι. Ο ΣΟΨΥ λοιπόν αποτελεί το κατάλληλο μέρος για όποιον επιθυμεί να βιώσει το αίσθημα της ενότητας. Αυτό το αίσθημα είναι που δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς μεταξύ μας, καταρρίπτοντας τα κοινωνικά στερεότυπα και διευρύνοντας τα σύνορα αποδοχής στην καθημερινότητά μας.

Ποιήματα

Τι είναι ποίηση;

Το απάνθισμα της σκέψης σε έμμετρο λόγο είναι αυτό που ονομάζουμε ποίηση. Μέσα από όμορφα νοήματα, ο ποιητής αποτυπώνει ιδέες και αξίες, αλήθειες και συμπεράσματα που πηγάζουν από τα βάθη της ψυχή του. Βασικός στόχος του, να προκαλέσει συναισθήματα.

Η ποίηση μας μεταφέρει σε κόσμους αλλοτινούς και εξωτικούς.  Μας διηγείται γεγονότα με τρόπο λυρικό προκαλώντας συχνά το γέλιο ή το δάκρυ. Πολλές φορές μας αφήνει μετέωρους να φανταζόμαστε, να αναρωτιόμαστε, να υποθέτουμε τί κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Εκεί βρίσκεται και η γοητεία της, αφού ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να δώσει τη δική του ερμηνεία. Χωρίς αμφιβολία, η ποίηση είναι καθαρά ένας προσωπικός αγώνας, ένας μαραθώνιος που όταν φτάσεις στο τέλος και κόψεις το νήμα, νιώθεις ηθική και ψυχική ικανοποίηση που κατάφερες να τερματίσεις.

Αποφθέγματα

"Αβάσταχτη η μνήμη του τίποτα …
Φτιαγμένη από λυγμό και απόσταση…"
Γιάννης Ρίτσος
Ποιητής - Συγγραφέας
Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος δυνάστης. Και τι δεν θα 'δινα να τον αποτινάξω σε κάθε του μορφή!
Α. Γ
Μέλος της συντακτικής ομάδας