Αγαπητοί αναγνώστες,

Tο ηλεκτρονικό περιοδικό μας «τα ΣΟΨΥχα μας» είναι γεγονός και εμείς περήφανοι σας το παρουσιάζουμε! Η πρόσβαση στο υλικό μας γίνεται πλέον εύκολη και άμεση σε όλους όσους επιθυμούν να μας ανακαλύψουν και να μας συναισθανθούν. Το περιοδικό μας αποτελείται από τις ακόλουθες στήλες: άρθρα, συνεντεύξεις, τέχνη και ψυχική υγεία, τα του οίκου μας, ποιήματα και αποφθέγματα.
Κατά τις συναντήσεις μας, βιώσαμε τη χαρά της δημιουργίας και το πνεύμα της αμοιβαίας συνεργασίας. Τα κείμενά μας έγιναν το μέσο για να ξεπεράσουμε δυσκολίες, να πιστέψουμε περισσότερο στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας, δουλεύοντας παράλληλα για έναν κοινό στόχο. Με τον καιρό, γίναμε όλοι μια παρέα. Ανταλλάξαμε ιδέες και καταφέραμε να αλληλεπιδρούμε, να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας και το κυριότερο, να ερχόμαστε σε επαφή με το συναίσθημά μας, όποιο κι αν ήταν αυτό.
Πραγματοποιήσαμε ένα άλμα χωρίς να ξέρουμε τί να περιμένουμε. Με την ώθηση των υπευθύνων της ομάδας και την προθυμοποίηση των εθελοντών του ΣΟΨΥ, το όραμα του ηλεκτρονικού μας περιοδικού πήρε σάρκα και οστά. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα, παλιούς και νέους. Μέσα από συμβουλές, καλή διάθεση, κριτικές, υπομονή και προσμονή έρχεται το αποτέλεσμα της χαράς, της συνεισφοράς, της προσφοράς για όλον τον σύλλογο ΣΟΨΥ Πάτρας.
Ευχόμαστε να αγκαλιάσετε το περιοδικό μας και να βρείτε ενδιαφέροντα όσα έχουμε να μοιραστούμε.
«Τα ΣΟΨΥχα μας» ήρθαν για να μείνουν!

Καλή σας ανάγνωση!
Η συντακτική ομάδα του περιοδικού

Άρθρα

Συνεντεύξεις

Σύντομα νέες συνεντεύξεις

Τέχνη & Ψυχική Υγεία

Οι δημιουργικές τέχνες περιλαμβάνουν τη χρήση του χρώματος, την τέχνη, τη μουσική, τις δραστηριότητες, ή την κίνηση για να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές (Rogers, 1993). Σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του ατόμου, είναι η δημιουργικότητα. Η χρησιμοποίηση της Τέχνης είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Ο Carl Rogers (1961) δίνει τον ορισμό της ως εξής: “η ανάδειξη, μέσα από τη δράση, ενός νέου μέσου συσχέτισης, που ξεπηδά μέσα από τη μοναδικότητα του ατόμου”.

Επειδή το κάθε άτομο είναι μοναδικό, μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης του δίνεται η δυνατότητα να εκφραστεί ανάλογα και πιο αποδοτικά για το ίδιο. Οι ψυχοθεραπευτές που χρησιμοποιούν τις εκφραστικές τέχνες (εικαστική θεραπεία μουσικοθεραπεία χοροθεραπεία δραματοθεραπεία) συμπεριλαμβάνουν και ενισχύουν αυτά τα χαρακτηριστικά στο θεραπευτικό πλαίσιο ώστε να προωθήσουν την αυτογνωσία και να ενδυναμωθεί η αποτελεσματική επικοινωνία.

Τα του οίκου μας

Στον ΣΟΨΥ βρήκαμε ένα αντίδοτο κόντρα στην ψυχική νόσο και ανοίξαμε τα φτερά μας για νέους ορίζοντες. Συνεδρίες, ομιλίες και δραστηριότητες συγκροτούν τον πυρήνα του συλλόγου μας, εξασφαλίζοντας ισόρροπα ερείσματα για το παρόν και το μέλλον. Παράλληλα, μια υπέροχη ομάδα από μέλη, εθελοντές και εργαζόμενους βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό μας, άπαντες έτοιμοι να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Μέσα από σθεναρή αντιπροσώπευση και ακτιβιστικές εκδηλώσεις προσφέρουν χαρά, ευεξία, ικανοποίηση και πληρότητα στην κοινωνικοποίησή μας.

Αν έπρεπε να περιγράψουμε με μια λέξη το νόημα του ΣΟΨΥ, αυτή θα ήταν η αλληλεγγύη. Όλοι έχουν ανάγκη ένα χαμόγελο και μια ζεστή αγκαλιά, έναν καλό λόγο για να νιώσουν όμορφα και ψυχικά αναπαυμένοι. Ο ΣΟΨΥ λοιπόν αποτελεί το κατάλληλο μέρος για όποιον επιθυμεί να βιώσει το αίσθημα της ενότητας. Αυτό το αίσθημα είναι που δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς μεταξύ μας, καταρρίπτοντας τα κοινωνικά στερεότυπα και διευρύνοντας τα σύνορα αποδοχής στην καθημερινότητά μας.

Ποιήματα

Τι είναι ποίηση?

Η ποίηση είναι η μητρική γλώσσα του ανθρώπινου γένους όπως ο κήπος είναι παλιότερος από τον αγρό, η ζωγραφική από το γράψιμο, το τραγούδι από την αγόρευση, οι παραβολές από τα συμπεράσματα, η ανταλλαγή από το εμπόριο.

Αποφθέγματα

"Αβάσταχτη η μνήμη του τίποτα …
Φτιαγμένη από λυγμό και απόσταση…"
Γιάννης Ρίτσος
Ποιητής - Συγγραφέας
Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος δυνάστης. Και τι δεν θα 'δινα να τον αποτινάξω σε κάθε του μορφή!
Α. Γ
Μέλος της συντακτικής ομάδας