Ο Σύλλογος για τη Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας ιδρύθηκε το 2003, είναι ένας μικτός σύλλογος, που συναποτελείται από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, τις οικογένειες φροντιστές τους, εθελοντές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Συνολικά, τα μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας είναι περισσότερα από 450 άτομα. Ο Σύλλογος αποτελεί το βασικό φορέα αυτο-οργάνωσης και αυτοεκπροσώπησης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, των οικογένειών τους και των φίλων τους. Είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

 • 2003

  Οικογένειες που κάποιο μέλος αντιμετώπιζε πρόβλημα ψυχικής υγείας μαζί με επαγγελματίες ψυχικής υγείας συναντήθηκαν με στόχο τη δημιουργία του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία.

 • Το πρώτο σπίτι του ΣΟΨΥ

  Το πρώτο σπίτι του ΣΟΨΥ Πάτρας υπήρξε το Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Πατρών. Πρώτη ομάδα που λειτούργησε ήταν Ομάδα Ψυχοεκπαίδευσης Οικογενειών και οι συναντήσεις γίνονταν δύο φορές το μήνα. Η πρώτη ομάδα που πραγματοποιήθηκε για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν η ομάδα χορού, η όποια συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με την ίδια εθελόντρια.

 • 2007

  Ο Δήμος Πατρέων παραχώρησε στο ΣΟΨΥ Πάτρας το κτίριο στην οδό Σισίνη 6 και ο Σύλλογος ανέλαβε την ανακαίνισή του. Τότε, δημιουργήθηκε ένα καθημερινό πρόγραμμα ομαδικών δραστηριοτήτων με στόχο την κοινωνική επανένταξη και αποκατάσταση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας με την υποστήριξη εθελοντών, ενώ συνεχίστηκαν οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινότητας με στόχο την άρση του στίγματος που σχετίζεται με την ψυχική νόσο.

 • 2011

  Ο ΣΟΨΥ Πάτρας διακρίνεται με βραβείο συλλογικής δράσης «ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2011» στο πλαίσιο του πανελλαδικού διαγωνισμού που διοργανώνει κάθε δύο έτη «Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία» και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού ενώ έλαβε χρηματικό βραβείο από τον οργανισμό της EUROCHARITY.

 • Μάρτιος 2016

  Ο ΣΟΨΥ Πάτρας απέκτησε το νέο κτίριο του στην οδό Κανάρη 74 με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ στο κτίριο της οδό στη Σισίνη 6 πραγματοποιούνται τα εργαστήρια του Συλλόγου.

 • Οκτώβριος 2016

  Άρχισε τη λειτουργία της η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης «Οι Γέφυρες». Πρόκειται για το πρώτο καφέ στην Πάτρα, στο οποίο εργάζονται άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας- μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας. Το καφέ συμβάλλει στην επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, προσφέροντας το δικαίωμα της εργασίας και μεριμνώντας δραστικά για την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση. «Οι Γέφυρες» αποτελούν μία γενναία πράξη κατά του αποκλεισμού, της προκατάληψης και του στίγματος, που συνοδεύουν την ψυχική νόσο. Η αγορά του εξοπλισμού και γενικότερα η δημιουργία του καφέ “Οι Γέφυρες” πραγματοποιήθηκαν χάρη στην ευγενική υποστήριξη του συνδέσμου VINCI. Διεύθυνση: Πατρέως 86, Τηλέφωνο: 2610623963

 • Φεβρουάριος 2019

  Δημιούργησε το κέντρο ημερήσιας φροντίδας ψυχικά πασχόντων “ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΩΗΣ” το οποίο αποτελεί μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αποκατάστασης και εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια του Προγράμματος Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς» του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ομάδες, διεκδικήσεις, συλλαλητήρια, συνέδρια, φεστιβάλ ΑΝΤΙΣΤΙΓΜΑ, ημερίδες, εκπαιδεύσεις, προγράμματα, ταξίδια, εκδρομές, camp ενδυνάμωσης, γιορτές, συναυλίες, βραβεύσεις, εκδηλώσεις και άλλα πολλά συμπληρώνουν την πορεία του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας από τότε που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο