[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Γράφει ο ψυχίατρος του Κοινωνικού-Κοινοτικού Σταθμού Ψυχικής Υγείας “Γέφυρες Ζωής” του Συλλόγου για τη Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας, κ. Ιωάννης Ψυχογιάννης
Η σχέση των ψυχικών παθήσεων και των ψυχοδραστικών ουσιών είναι αμφίδρομη και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Έτσι, η χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ, τα κανναβινοειδή, η κοκαΐνη, τα παραισθησιογόνα, οι αμφεταμίνες μπορούν να προκαλέσουν ψυχιατρική συμπτωματολογία σε υγιή άτομα ή υποτροπή σε ήδη ασθενείς, αλλά και η ύπαρξη ψυχιατρικών νοσημάτων μπορεί να οδηγήσει στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Για παράδειγμα, κάποιος ασθενής με ψύχωση μπορεί να χρησιμοποιήσει ουσίες για να μειώσει την ανηδονία ή το ψυχωτικό άγχος που αισθάνεται ενώ κάποιος ασθενής με κατάθλιψη να χρησιμοποιήσει το αλκοόλ για να κοιμηθεί ή να αισθανθεί καλύτερα. Αποτέλεσμα αυτών είναι η συννοσηρότητα μεταξύ τους, δηλαδή η συνύπαρξη στο ίδιο άτομο μιας διαταραχής οφειλόμενης στη χρήση ψυχοδραστικής ουσίας και μιας άλλης διαταραχής, να είναι συχνή. Τέλος, οι ψυχοδραστικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν νευροψυχιατρικά συμπτώματα που δε μπορούν να διακριθούν από αυτά των κοινών ψυχιατρικών διαταραχών. (π.χ. της σχιζοφρένειας ή των διαταραχών της διάθεσης).
Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει η κάνναβη μιας και η χρήση της είναι διαδεδομένη στις ημέρες μας, κυρίως στα νεαρά άτομα, αλλά και η σχέση της με τη ψύχωση είναι πια αποδεδειγμένη από πολυάριθμες μελέτες. Η χρήση της κάνναβης λοιπόν, αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εκδήλωση της ψύχωσης αλλά σχετίζεται άμεσα και με τις υποτροπές. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όσο αυξάνεται η χρονική περίοδος και η ποσότητα της χρήσης.
Η κατάχρηση/ ή εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες επηρεάζει αρνητικά την πορεία και την πρόγνωση των ψυχιατρικών νοσημάτων (ειδικά των ψυχώσεων) καθώς σχετίζεται με συχνότερες υποτροπές, μείωση της συμμόρφωσης στη θεραπεία, αύξηση της συχνότητας και της έντασης των συμπτωμάτων, μείωση της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης, επιτείνει τον κοινωνικό αποκλεισμό γιατί αυξάνει τις πιθανότητες για ανεργία, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, έλλειψη στέγης, οικονομικής αδυναμίας, δυσχερή πρόσβαση στην περίθαλψη.
Αλλά και στους εξαρτημένους από ψυχοδραστικές ουσίες η ψυχιατρική συννοσηρότητα φτάνει σύμφωνα με συστηματικές μελέτες στο 80%, με συχνότερες τις διαταραχές προσωπικότητας, ακολουθούμενες από τις καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές και πιο σπάνια τις ψυχωτικές διαταραχές επηρεάζοντας καθοριστικά αν δεν αντιμετωπιστούν τις προσπάθειες απεξάρτησης.
Η διάγνωση και η θεραπεία της συννοσηρότητας περιορίζεται από το γεγονός ότι το προσωπικό των μονάδων θεραπείας των ψυχοδραστικών ουσιών στερείται, σε γενικές γραμμές, εξειδικευμένων ψυχιατρικών γνώσεων, και το προσωπικό των ψυχιατρικών υπηρεσιών στερείται, σε γενικές γραμμές, εξειδικευμένων γνώσεων για τις ουσιοεξαρτήσεις.
Ο Σύλλογος για τη Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας στο πλαίσιο του Κοινωνικού-Κοινοτικού Σταθμού Ψυχικής Υγείας “Γέφυρες Ζωής” που υλοποιείται με την αρωγή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συνεργάζεται με το ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο για απαρτιωμένη αντιμετώπιση της συννοσηρότητας.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”4757″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]