Ο Σύλλογος για τη Ψυχική υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησε με επιτυχία ημερίδα με θέμα: «Ψυχική Υγεία: Πρόληψη, Παρέμβαση και Αποκατάσταση σε καιρό κρίσης. Το παράδειγμα του ΣΟΨΥ Πάτρας» που έλαβε χώρα στην «Αγορά Αργύρη» (Αγίου Ανδρέου 12) το Σάββατο 8 Απριλίου στις 9:00 – 18:30.
Την ημερίδα άνοιξε ο κοινωνικός λειτουργός του ΣΟΨΥ Πάτρας, Αραπάκος, Λάμπρος παρουσίασε τα προγράμματα ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται σε συνεργασία με την ΚοινΣΕπ Ένταξης καφέ «ΓΕΦΥΡΕΣ» και απευθύνονται σε μαθητές δημοτικών σχολείων. Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με βιωματικό τρόπο με έννοιες που προάγουν τη ψυχική υγεία όπως: η αποδοχή, η αυτοεκτίμηση, η συνεργασία και ο σεβασμός της διαφορετικότητας. Επιπλέον, ο κος Αραπάκος μίλησε για τις ενημερωτικές συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Σύλλογος και αφορούσαν κυρίως εκπαιδευτικούς και γονείς με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση ζητημάτων ψυχικής υγείας όπως π.χ. οι απώλειες στη ζωή των παιδιών, το άγχος και οι μορφές βίας στο σχολείο, αλλά και τις ενημερώσεις που έχει που έχει πραγματοποιήσει ο Σύλλογος σε σχολεία σε σχέση με το ρόλο του εκπαιδευτικού στη στήριξη του μαθητή που πενθεί.
Η ψυχολόγος του Συλλόγου, Ρηγάλου Χριστίνα, μίλησε για τις ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έκανε ο ΣΟΨΥ, από τον Οκτώβρη του 2015 έως σήμερα, στο πλαίσιο λειτουργίας της ολοήμερης δομής «ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΩΗΣ» οι οποίες είχαν ως στόχο την προαγωγή και τη πρόληψη στη ψυχική υγεία. Η κα. Ρηγάλου παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία του Συλλόγου σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους συμπολίτες μας, το προφίλ των ατόμων που αναζητούν βοήθεια στο ΣΟΨΥ Πάτρας και τη θετική αξιολόγηση που έχει λάβει μέχρι τώρα το έργο του Συλλόγου. Από την αρχή λειτουργίας του Κοινωνικού – Κοινοτικού Σταθμού Ψυχικής Υγείας «Γέφυρες Ζωής» του ΣΟΨΥ Πάτρας (Οκτώβριος 2015), μέχρι και τον Μάρτιο του 2017 έλαβαν τις υπηρεσίες 683 νέοι ωφελούμενοι ενώ το μήνυμα του Συλλόγου έχει φθάσει σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Υψηλό ήταν το ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού 68,1% που ωφελήθηκε από τις υπηρεσίες που παρέχει ο Σύλλογος. Το 56,6% των νέων ωφελούμενων ήταν άνεργοι, το 28,7% απασχολούμενοι, ενώ συνταξιούχοι ήταν το 14,7%. Ως προς το μορφωτικό τους επίπεδο, οι περισσότεροι (37,2%) έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 30% έχουν αποφοιτήσει από το Λύκειο. Όσον αφορά τις υπηρεσίες που έλαβαν, το 33,7% των νέων ωφελούμενων εκτιμήθηκε ψυχιατρικά, το 50,5% έλαβε ψυχολογική υποστήριξη, το 14% παρακολούθησε ομάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και το 24% έλαβε εξατομικευμένη ενημέρωση. Σημειώνουμε πως οι ωφελούμενοι συχνά λαμβάνουν περισσότερες από μία από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες.
Η παιδοψυχίατρος του ΣΟΨΥ Πάτρας, Τσούμα Ματούλα, παρουσίασε τη σχολή γονέων που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συλλόγου και αναφερόμενη στη σημαντικότητα της τόνισε ότι μέσω αυτής οι γονείς μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τα όρια φυσιολογικού και να καταλαβαίνουν πότε πρέπει να ζητήσουν βοήθεια. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται ο γονεϊκός τους ρόλος, δέχονται θετική ανατροφοδότηση από τους συντονιστές και άλλους γονείς γίνονται πρότυπα οι ίδιοι ή μαθαίνουν από άλλους γονείς και αυξάνεται η αυτοεκτίμησή τους.
Ο ψυχίατρος του Συλλόγου, Ανδριόπουλος Ιωάννης, αναφέρθηκε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στο πόσο σημαντικό είναι οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων να είναι εκπαιδευμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγνωρίζουν τα πρόδρομα σημάδια και συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών για να δίνεται η δυνατότητα έγκαιρης αντιμετώπισης του προβλήματος.
Η κοινωνική λειτουργός Καλύβα Μαρία, μίλησε για την οικογένεια των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ανέφερε ότι αποτελεί το κύριο φυσικό υποστηρικτικό σύστηµα για τον ψυχικά πάσχοντα και τη βασική και πολλές φορές μοναδική πηγή φροντίδας. Γι’ αυτό και η εκπαίδευση των φροντιστών είναι πολύ σημαντική καθώς τους καθιστά αποτελεσματικότερους στο ρόλο τους. Η ψυχολόγος του ΣΟΨΥ, Μενεγή Αγγελική, παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που υλοποιήθηκε στο Σύλλογο με σκοπό να διερευνηθούν οι ανάγκες των φροντιστών – μελών και το προφίλ τους. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών δήλωσαν ότι είναι άνω των 60 ετών (67%) και ότι είναι οι βασικοί φροντιστές των συγγενών τους (38%). Βεβαίως στην πλειοψηφία τους (92%) πρόκειται για γονείς ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, οι οποίοι εμφανίστηκαν κουρασμένοι από τις ευθύνες της καθημερινότητας που εμπεριέχει ο ρόλος τους (46%) και θα επιθυμούσαν εκτός από τη συμβουλευτική υποστήριξη που λαμβάνουν στο ΣΟΨΥ Πάτρας, να τους παρέχεται η υπηρεσία της ψυχοεκπαίδευσης (85%) όπως και το να έχουν δραστηριότητες ψυχαγωγίας και αναψυχής (54%).
Ο φροντιστής του συλλόγου, Βέργος Ανδρέας, μίλησε για το δικό του βίωμα σχετικά με τη ψυχική ασθένεια. Αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να διαχειριστεί τη φύση του προβλήματος, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και την υποστήριξη που βρήκε μέσω των ομάδων και των δραστηριοτήτων του ΣΟΨΥ. Το μέλος του ΣΟΨΥ Πάτρας και εργαζόμενη της ΚοινΣΕπ Ένταξης καφέ ΓΕΦΥΡΕΣ Μίνα Χρονοπούλου ανέφερε: «Αν με ρωτούσε κάποιος πώς ήταν η ζωή μου μέχρι πριν ενάμιση χρόνο θα του απαντούσα ότι ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι, λόγω του προβλήματος ψυχικής υγείας. Πώς είναι δυνατόν να ζεις πραγματικά, όταν βρίσκεσαι στο περιθώριο, χωρίς φίλους, χωρίς εργασία, χωρίς ενδιαφέροντα; Όταν η κάθε σου ημέρα είναι μονότονη επανάληψη της προηγούμενης; Επί πολλά χρόνια βίωνα αυτή την κατάσταση, είχα αφεθεί στην αδράνεια, με τις ρωγμές της ψυχής μου να γίνονται όλο και βαθύτερες. Όμως, ήθελα να γυρίσω σελίδα, να κάνω κάτι για να βγω από το τέλμα… Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι είμαι πλέον ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Εντάχθηκα στις ομαδικές δραστηριότητες του Συλλόγου, έχω φίλους, και τους τελευταίους έξι μήνες εργάζομαι στο καφέ ΓΕΦΥΡΕΣ. Νιώθω ευγνώμων, που η μεγάλη οικογένεια του ΣΟΨΥ άνοιξε την αγκαλιά της και με έκλεισε μέσα της. Είναι, πλέον, η δεύτερη οικογένειά μου, που με τροφοδότησε με τόση δύναμη, ώστε να αναγεννηθώ μέσα από τις στάχτες μου».
Ο ψυχολόγος, πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ, Χονδρός Παναγιώτης, παρουσίασε τους παράγοντες που διευκολύνουν και εμποδίζουν την υποστήριξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας από την οικογένεια. Κάποια από τα σημαντικά εμπόδια είναι η έλλειψη κοινωνικού κινήματος στη χώρα μας, το στίγμα που συνοδεύει τη ψυχική ασθένεια αλλά και η συνεργασία με επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Ως παράγοντες που διευκολύνουν μπορούν να θεωρηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές, το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο όπως και η αλλαγή στις αντιλήψεις του γενικού πληθυσμού σχετικά με τον ψυχικά ασθενή.
Η ψυχολόγος του ΣΟΨΥ Πάτρας, Πογιατζή Αρχόντω και η κοινωνική λειτουργός του συλλόγου Μάρκου Ελένη, μίλησαν για τις δράσεις που διοργανώνονται με στόχο την κοινωνική αποκατάσταση των ληπτών – μελών του ΣΟΨΥ. Η αποκατάσταση είναι δυναμική διαδικασία που έχει στόχο να υποβοηθήσει το άτομο με πρόβλημα ψυχικής υγείας να φθάσει το μέγιστο δυνατό επίπεδο λειτουργικότητας & να ενταχθεί στην κοινωνία, όπως ανέφερε η κα. Πογιατζή. Στο Σύλλογο υλοποιούνται αυτή τη στιγμή 32 ομάδες με θεραπευτικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Η κα. Μάρκου παρουσίασε το προφίλ των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας που παρακολουθούν τις ομάδες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται τόσο για άνδρες (49,7%) όσο και για γυναίκες (50,2%) με το μεγαλύτερο ποσοστό (69%) εξ αυτών ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 31 έως 40.
Ο κοινωνικός λειτουργός, Θεοδωρόπουλος Δημήτρης ανέλυσε το πώς η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να μειώσει αρκετά κοινωνικά προβλήματα καθώς αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την εργασιακή επανένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Στη συνέχεια της ομιλίας του παρουσίασε την πρώτη καφετέρια στην Πάτρα η οποία είναι Κοιν.Σ.Επ. Ευάλωτων πληθυσμών, όραμα του ΣΟΨΥ Πάτρας, και λειτουργεί από τις αρχές Οκτωβρίου με την επωνυμία «Γέφυρες». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο ιατρός εργασίας και πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης, Κουπίδης Σωτήριος που παρουσίασε τους Κοι. Σ.Π.Ε. ανά την Ελλάδα, δηλαδή τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που δίνουν την ευκαιρία ισότιμης εργασιακής ένταξης σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο ψυχίατρος, Δ/ντής του Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε. Πάτρας, και πρόεδρος Δ.Σ. Κοι.Σ.Π.Ε. ΦΑΡΟΣ, Κούλης Στέφανος, παρουσίασε τη λειτουργία και τη δραστηριότητα του τοπικού Κοι.Σ.Π.Ε. Αχαΐας «ΦΑΡΟΣ».
Το τέταρτο και τελευταίο τραπέζι είχε ως θέμα: «Εθελοντισμός και η δικτύωση του ΣΟΨΥ Πάτρας με την κοινότητα». Ο ψυχίατρος, πρόεδρος του ΚΕΚΟΙΨΥ, πρόεδρος επιστημονικής επιτροπής ΣΟΨΥ Πάτρας, Μανωλέσος Γεώργιος μίλησε για την αξία του εθελοντισμού διαχρονικά και στις μέρες μας. Στη συνέχεια δυο εθελοντές του ΣΟΨΥ Πάτρας, Τσούλου Θεοδώρα (ενδυματολόγος- σκηνογράφος) και Κελεγκουρίδης Γεώργιος (κοινωνικός λειτουργός) μίλησαν με συγκίνηση για τηνεμπειρία του εθελοντισμού στον Σύλλογο.
Την ημερίδα έκλεισαν οι φορείς και οι Οργανώσεις που συνεργάζονται τακτικά με τον Σύλλογο σχολιάζοντας θετικά για την άρτια συνεργασία που έχουν με τον ΣΟΨΥ. Συγκεκριμένα μίλησαν η κοινωνική λειτουργός Αποστολοπούλου Όλγα, η οποία εργάζεται στο γραφείο απασχόλησης του ΟΑΕΔ για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η Παπανδρέου Χρυσούλα, νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας, αναπληρώτρια προϊσταμένη μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΨΥΧΑΡΓΩΣ ΠΓΝΠ, η Παππά Eλευθερία, κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ και ο Παξινός Θεόδωρος, ψυχολόγος του Κέντρου Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και ευάλωτων πληθυσμών ΣΤΕΓΗ PLUS (+) της PRAKSIS.