Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία – Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας στα πλαίσια της λειτουργίας του Κέντρου Ημερησίας Φροντίδας Ψυχικά Πασχόντων και της υλοποίησης του Προγράμματος Παροχής Υπηρεσιών Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας «Κανένας Μόνος στην Πανδημία», κατά την περίοδο αναφοράς, 01/01/2023 έως 30/06/23 συνέχισε την παροχή δωρεάν υπηρεσιών που αφορούν:
- Την ψυχιατρική και παιδοψυχιατρική αξιολόγηση – παρακολούθηση
- Την ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική
- Τη λειτουργία δομημένου καθημερινού προγράμματος πρωινών και απογευματινών δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης
- Την υποστήριξη σε χρόνιους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των φροντιστών αυτών
- Την εργασιακή ένταξη /επανένταξη και συμβουλευτική
- Τη νοσηλευτική μέριμνα
- Την κοινωνική φροντίδα και πρόνοια
- Την εργοθεραπευτική παρέμβαση και αποκατάσταση
- Τη διενέργεια δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας και ασθένειας.
Αναλυτικότερα, για το 1ο εξάμηνο του έτους 2023, 207 άτομα έλαβαν για πρώτη φορά ψυχιατρική αξιολόγηση, ενώ πληθώρα ωφελούμενων, από τα προηγούμενα έτη, συνέχισαν να υποστηρίζονται λαμβάνοντας ψυχιατρικές υπηρεσίες.
Όσον αφορά στην παιδοψυχιατρική υπηρεσία, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, 181 ανήλικοι αξιολογήθηκαν και συνέχισαν να παρακολουθούνται θεραπευτικά. Σημειώνεται ότι, 40 από τα εν λόγω περιστατικά ήταν νέα αιτήματα.
Επιπλέον, διεξήχθησαν 1.496 θεραπευτικές πράξεις που αφορούσαν κυρίως την παροχή ψυχοθεραπευτικών συνεδριών βραχείας διάρκειας καθώς και 280 συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 75 συνεδρίες εργασιακής συμβουλευτικής με στόχο την ένταξη/ επανένταξη των ατόμων στην εργασία, 82 συνεδρίες νοσηλευτικής παρέμβασης και 97 συνεδρίες εργοθεραπευτικής υποστήριξης.
Βάσει των αιτημάτων που κλήθηκε ο φορέας να διαχειριστεί και να υποστηρίξει, παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα ως προς την αναζήτηση υποστήριξης σε θέματα ψυχικής υγείας (80%) έναντι των ανδρών (20%). Επιπλέον, η ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 ετών εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά ως προς το να απευθυνθεί σε ειδικούς ψυχικής υγείας συγκριτικά με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (40+ έτη).
Στο καθημερινό πρόγραμμα πρωινών δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης υπήρξαν 11 νέα αιτήματα ένταξης και παρακολούθησης, στο 1ο εξάμηνο του έτους 2023, ενώ συνολικά στις ομάδες συμμετείχαν 30 χρόνιοι ψυχικά πάσχοντες. Όσον αφορά το διαγνωστικό προφίλ των ατόμων που εντάσσονται και παρακολουθούν το εν λόγω πρόγραμμα αποκατάστασης, παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα ατόμων που πάσχουν από ψυχωτική διαταραχή και διπολικής διαταραχή.
Στο απογευματινό πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, που λειτουργεί ο φορέας, 76 χρόνιοι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές δραστηριότητες με στόχο τη δημιουργική απασχόληση τους και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Οι φροντιστές αυτών, 16 συνολικά, συνέχισαν να συμμετέχουν σε ομάδες, όπως αυτή της Ψυχοεκπαίδευσης και της Ψυχολογικής Αποφόρτισης έως και τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες.
Το διάστημα αυτό, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 19 δράσεις κινητοποίησης σε ωφελούμενους του πρωινού και του απογευματινού προγράμματος. Οι εν λόγω δράσεις στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ατόμων, στην κινητοποίηση τους και στην κοινωνική τους αλληλεπίδραση. Ενδεικτικά αναφέρονται: ολοήμερη εκδρομή στα Ιωάννινα, παρασκευή φαγητού σε συνεργασία με το Φωτεινό Αστέρι και την κουζίνα της αγάπης, επίσκεψη στο Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Πατρών, βραδινή έξοδος για την ολοκλήρωση των χειμερινών ομάδων κτλ.
Στην προσπάθεια μας να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν σε περισσότερες ανάγκες και αιτήματα ψυχικής υγείας, ο Σ.Ο.Ψ.Υ. διεξήγαγε πληθώρα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην ευρύτερη κοινότητα, με στόχο την πρόληψη, την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την εξάλειψη του στίγματος αναφορικά με την ψυχική ασθένεια. Συνολικά, για το χρονικό διάστημα αναφοράς, 952 άτομα ενημερώθηκαν για ζητήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται τόσο με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία αλλά και με γενικότερα θέματα συναισθηματικής και ψυχολογικής επιβάρυνσης (εργασιακή εξουθένωση, σχολικός εκφοβισμός, διαχείριση συναισθημάτων κλπ.).
Σε καθημερινή βάση, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας του φορέα παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Μη μένεις μόνος, Έλα μαζί μας!
Χτίζουμε Γέφυρες!