ΣΟΨΥ & ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

ΣΟΨΥ και Εθελοντισμός

Εθελοντής σημαίνει θέλω…

Ο ΣΟΨΥ είναι στενά συνδεδεμένος με την έννοια του εθελοντισμού, καθώς  οι πρώτες ομάδες του Συλλόγου- μετρούν 20 χρόνια- στελεχώθηκαν από εθελοντές και πλέον πολλές ομάδες συνεχίζουν την παρουσία τους χάρη στους εθελοντές.  Εθελοντής σημαίνει κάποιος που θέλει και μάλιστα θέλει πολύ (εθελοντής < εθέλω) που σημαίνει ότι αναφερόμαστε σε ένα άτομο που επιθυμεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή, εμφορούμενος από αισθήματα κυρίως αλτρουισμού.

Κατά το διάστημα 2022-2023 δραστηριοποιούνται στον ΣΟΨΥ 15 εθελοντές, οι οποίοι στελεχώνουν απογευματινές ομάδες του Συλλόγου, είτε σε ρόλο βασικού συντονιστή είτε σε ρόλο συν-συντονιστή σε συνεργασία με κάποιον από τους εργαζόμενους του Φορέα. Ταυτόχρονα, εθελοντές-Ψυχολόγοι ανέλαβαν την ψυχοθεραπευτική υποστήριξη ωφελούμενων του Συλλόγου.  

 Οι εθελοντές, έχοντας έρθει ο καθένας από το δικό του προσωπικό και επαγγελματικό μονοπάτι, προσφέρουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τον ενθουσιασμό τους με αποτέλεσμα να διανθίζουν το περιεχόμενο των ομάδων. Ως εκ τούτου, τα μέλη του Συλλόγου – σχεδόν 90 ενεργά μέλη- μπορούν να συμμετέχουν σε απογευματινές ομάδες με πολλά και διαφορετικά αντικείμενα: ομάδες λόγου και έκφρασης, ομάδα υγείας, ομάδα βελτίωσης των δεξιοτήτων καθημερινής ζωής, ομάδα κοινωνικής λέσχης, εργασιακής επανένταξης, ψηφιακών δεξιοτήτων,  θεατρικού παιχνιδιού, ομάδα χορού και μουσικής, ομάδα μαγειρικής, φωτογραφίας, πλεκτών δημιουργιών, επιτραπέζιων παιχνιδιών, ομάδα κατασκευών καθώς και ομάδα εξωτερικών δραστηριοτήτων.

Η διαδρομή που ακολουθούν οι εθελοντές στον ΣΟΨΥ ξεκινάει με μια βραχεία Εκπαίδευση σχετικά με τον ρόλο των εθελοντών στις ομάδες, τις προκλήσεις και τις αρμοδιότητές τους σε έναν φορέα Ψυχικής Υγείας, συνεχίζεται με την σταθερή παρουσία τους στις ομάδες, η οποία στελεχώνεται με μηνιαία Εποπτείακαι ολοκληρώνεται με τον αποχαιρετισμό της ομάδας στην οποία συμμετέχει ο κάθε εθελοντής καθώς και με την αποτίμηση της εμπειρίας του εθελοντή.

Ο ΣΟΨΥ λαμβάνοντας υπόψη το σπουδαίο έργο των εθελοντών στην ενίσχυση του έργου του Συλλόγου και τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών προς τους λήπτες ψυχικής υγείας, καλωσορίζει κάθε νέο μελλοντικό αίτημα εθελοντή, με σκοπό την ενίσχυση του δικτύου των εθελοντών του ΣΟΨΥ.

Οι εθελοντές έγραψαν για την εμπειρία τους στον ΣΟΨΥ….

«Η εμπειρία μου ως εθελόντρια ήταν πολύ θετική, ένιωσα ότι προσφέρω, ότι βάζω κι εγώ ένα λιθαράκι στην αξιοθαύμαστη πορεία του Συλλόγου.»

« Απέκτησα περισσότερη εξοικείωση με τα άτομα με ψυχικές ασθένειες και συνειδητοποίησα ακόμη περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις εθελοντικά τη βοήθειά σου.»

«Κατά τη λειτουργία της ομάδας εμφανίστηκαν προκλήσεις και δυσκολίες και το πιο θετικό αποτέλεσμα ήταν η θετική αντιμετώπιση αυτών.»

« Ήταν μια όμορφη εμπειρία και δένεσαι πολύ με τα μέλη.»

«Προσωπικά απαλλάχθηκα από τυχόν στερεότυπα που μπορεί να είχα.»

«Μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά να προσφέρω, να βοηθάω με αυτόν τον τρόπο και να εξελιχθώ και στον τομέα μου.»

                                                                                                                         Γίνε εθελοντής!

                                                                                                        Ενημερώσου στο site του Συλλόγου

                                                                                                  www.sopsipatron.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο