Η Τέχνη ως Μέσο Έκφρασης και ως όχημα Αποστιγματισμού της Ψυχικής Νόσου

Η τέχνη και η διαδικασία της δημιουργίας ενθαρρύνει τη συγκέντρωση, μειώνει τα επίπεδα άγχους και στρες και προσφέρει στα άτομα διέξοδο έκφρασης συναισθημάτων, σκέψεων και ιδεών.      

Μέσω της καλλιτεχνικής εξερεύνησης και δημιουργικότητας, τα άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής ασθένειας μπορούν να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με τον κόσμο που τους περιβάλλει και να βρουν υποστήριξη, κατανόηση και θεραπεία.       


Η μεταμορφωτική εμπειρία της δημιουργίας δίνει τη δυνατότητα στο άτομο που νοσεί να υπερβεί τις συνθήκες που ορίζουν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης του, τους περιορισμούς των δυσκολιών του και να ανακτήσει τη χαμένη αυτοπεποίθησή του. Η ένταση, το βάθος, η πολυπλοκότητα του ψυχικού βιώματος και οι συναισθηματικές αποχρώσεις μπορούν να εκφραστούν μέσω της τέχνης και της δημιουργίας συμβάλλοντας παράλληλα στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που περιβάλλουν την ψυχική νόσο.     


Η τέχνη και η δημιουργία μπορεί να λειτουργεί ως όχημα για τον αποστιγματισμό των ψυχικά ασθενών και αυτό γιατί στην τέχνη συναντάμε τους ζωγράφους, τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και όχι τους υγιείς και τους νοσούντες.  

 

Το Κέντρο Ημέρας Ψυχικά Πασχόντων του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας, στα πλαίσια των προγραμμάτων που εφαρμόζει με έμφαση την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση, λειτουργεί σε σταθερή βάση ομάδες που εστιάζουν στις τέχνες, στην έκφραση και στη δημιουργία. Ενδεικτικά αναφέρονται ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, ομάδες κατασκευών, ομάδες χορού, μουσικής, ζωγραφικής και μαγειρικής. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο