Οι δράσεις του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας τον μήνα Μάιο

Τους δύο τελευταίους μήνες, Απρίλιος και Μάιος 2017, συνεχίστηκε αμείωτη η προσέλευση συμπολιτών μας στο ΣΟΨΥ Πάτρας καθώς καταγράφηκαν 69 νέοι ωφελούμενοι. Οι άνθρωποι από την ευρύτερη τοπική κοινωνία συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ωφελουμένων (56,5%) με το διαδίκτυο να αποτελεί τη βασική πηγή ενημέρωσης για τις δράσεις του Συλλόγου (23,1%). Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συμπολίτες μας που προσέρχονται στο ΣΟΨΥ για να λάβουν εξατομικευμένη ενημέρωση (36,2%). Όπως και τους προηγούμενους μήνες, οι νέοι έως 30 ετών αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ωφελουμένων (29,8%). Ωστόσο, το τελευταίο δίμηνο παρατηρήθηκε αύξηση στο ποσοστό (25,3%) μιας από τις πιο παραγωγικές ηλικιακές κατηγορίες, δηλαδή αυτών που είναι μεταξύ 41 και 50 ετών. Ίσως αυτό μπορεί να εξηγήσει ότι, εκτός από το ποσοστό των ανέργων που απευθύνονται στο Σύλλογο και αποτελούν την πλειονότητα (56,5%), είναι αυξημένο και το ποσοστό των απασχολούμενων (28,9%). Τον Απρίλιο και το Μάιο του 2017 συνεχίζουν να καταγράφονται υψηλά τα ποσοστά των γυναικών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Συλλόγου (66,6%). Οι περισσότεροι ωφελούμενοι είναι απόφοιτοι λυκείου (40%) ενώ η οικογενειακή κατάσταση δε φαίνεται πως επηρεάζει τις ανάγκες των ανθρώπων για υπηρεσίες ψυχικής υγείας με τα ποσοστά των άγαμων (52,1%) και των έγγαμων (43,3%) να μην παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά. Οι υπηρεσίες του Συλλόγου που συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά είναι η συμβουλευτική υποστήριξη με 55% και η ψυχιατρική εκτίμηση με 47,8%.

sxoleio_gefires

Στη συνέχεια, οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ζητήματα ψυχικής υγείας από το ΣΟΨΥ Πάτρας βρίσκουν σημαντική απήχηση στη σχολική και ευρύτερη κοινότητα. Την Πέμπτη 18 Μαΐου, 43 μαθητές της τρίτης δημοτικού από το 34ο δημοτικό σχολείο Πάτρας επισκέφθηκαν το καφέ Γέφυρες-ΚοινΣΕπ Ένταξης και υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού του ΣΟΨΥ Πάτρας πραγματοποίησαν βιωματικές ασκήσεις αναφορικά με την αποδοχή, τη θετική αυτοαντίληψη, τον σεβασμό και τη διαφορετικότητα.

sxoleio_gefires

Την Τετάρτη 24 Μαΐου, η παιδοψυχίατρος του ΣΟΨΥ Πάτρας, Τσούμα Ματούλα, προσκλήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών  «Αλεύρι, Μότσαρτ και πινέλο», όπου επιτεύχθηκε μία εποικοδομητική συζήτηση με τους γονείς αναφορικά με την αδελφική ζήλεια και τον ερχομό του δεύτερου παιδιού.

18718561_10210722312167599_944012973_n

Ακόμη, τη Τετάρτη 31 Μαΐου, διοργανώθηκε μία επιπλέον ενημέρωση με θέμα «Η σημασία των ορίων στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και μετάβαση προς την εφηβεία» στους γονείς των μαθητών του 55ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας από τη παιδοψυχίατρο του ΣΟΨΥ Πάτρας στο καφέ Γέφυρες-ΚοινΣΕπ Ένταξης.

enimerosi_goneon_gefires

Είναι αξιοσημείωτο ότι ολοκληρώθηκε η παρέμβαση του ΣΟΨΥ Πάτρας σχετικά με τη διαχείριση πένθους στο Δημοτικό Σχολείο Σαγεΐκων τη Παρασκευή 26 Μαΐου. Ο κοινωνικός λειτουργός του ΣΟΨΥ Πάτρας, Λάμπρος Αραπάκος, παρευρέθηκε στο χώρο του σχολείου, ενώ προηγουμένως είχε συναντήσει τους εκπαιδευτικούς στο χώρο του Συλλόγου. Οι ίδιοι εκπαιδευτικοί τόνισαν ότι βοηθήθηκαν προκειμένου να στηρίξουν μαθητές, οι οποίοι θρηνούσαν την απώλεια αγαπημένων προσώπων τους.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου, ο ΣΟΨΥ Πάτρας υποδέχθηκε τους σπουδαστές του Προγράμματος Ειδίκευσης στην Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Χριστίνα Μπίκου και η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου, Ελένη Μάρκου, παρουσίασαν το όραμα, την αποστολή, άλλα και το έργο του Συλλόγου.

aspete

Συνάμα, την Πέμπτη 25 Μαΐου, οι ψυχολόγοι του ΣΟΨΥ Πάτρας, Μενεγή Αγγελική και Ρηγάλου Χριστίνα, πραγματοποίησαν εισήγηση στην Υποδιεύθυνση της Ασφάλειας Πατρών σχετικά με τις ακούσιες νοσηλείες, το ρόλο των αστυνομικών σε αυτές, τα προβλήματα που συναντούν και τους τρόπους βελτίωσης των συνηθισμένων πρακτικών. Έγινε ένας εξαιρετικά γόνιμος διάλογος με τους αστυνομικούς, από τον οποίον αναδείχθηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας των δύο φορέων με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

astinomia

 

Πέραν των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη τοπική κοινότητα, ο ΣΟΨΥ Πάτρας συμμετείχε σε δράσεις κινητοποίησης και ψυχαγωγίας, οι οποίες προάγουν την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των μελών του. Την Τρίτη 2 Μαΐου, κατόπιν προσκλήσεως του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Πάτρας, τα μέλη του Συλλόγου είχαν τη χαρά να δουν την παράσταση “Το δάνειο” του Τζόρντι Γκαλθεράν.

theatro_kentro.psixikis.ugeias

Τη Τετάρτη 10 Μαΐου, τα μέλη του Συλλόγου επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. Το Σάββατο 20 Μαΐου παρακολούθησαν δωρεάν τη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη και του Ευστάθιου Δράκου στο Royal Theater.

galani drakosmouseio

Οι επισκέψεις σε εκθεσιακούς και ψυχαγωγικούς χώρους έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κοινωνικού δικτύου για τους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας και αποτελούν προτεραιότητα του ΣΟΨΥ Πάτρας. Μάλιστα, οι τοπικοί φορείς και επιχειρήσεις ενισχύουν αυτή τη πρωτοβουλία υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο