Από την αρχή λειτουργίας του Κοινωνικού – Κοινοτικού Σταθμού Ψυχικής Υγείας “Γέφυρες Ζωής” του ΣΟΨΥ Πάτρας (Οκτώβριος 2015), μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017 έλαβαν τις υπηρεσίες 636 νέοι ωφελούμενοι ενώ το μήνυμα του Συλλόγου έχει φθάσει σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Υψηλό ήταν το ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού (68,8%) που ωφελήθηκε από τις υπηρεσίες που παρέχει ο Σύλλογος. Το 56,1 των νέων ωφελούμενων ήταν άνεργοι, το 29% απασχολούμενοι ενώ συνταξιούχοι ήταν το 14,6%. Ως προς το μορφωτικό τους επίπεδο οι περισσότεροι (34,6%) έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 29,7 έχουν αποφοιτήσει από το Λύκειο.
Πιο συγκεκριμένα για το μήνα Φεβρουάριο 2017, ο αριθμός των νέων ωφελούμενων ανήλθε στους 47. Παρατηρούμε ότι και αυτή τη χρονική περίοδο, οι γυναίκες υπερτερούν με ποσοστό 68%. Όπως και στα συνολικά στοιχειά, τα ποσοστά απασχολησιμότητας είναι παρόμοια. Δηλαδή, άνεργοι 63,8%, απασχολούμενοι 27,6% και συνταξιούχοι 8,4%. Οι άγαμοι ήταν 52,1% ενώ οι έγγαμοι 36,9%. Και το μήνα Φεβρουάριο η πλειοψηφία των νέων ωφελούμενων (61,7%) προσήλθαν στις «Γέφυρες Ζωής» για να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη, το 34% για ψυχιατρική εκτίμηση ενώ το 21,2% για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ενώ το 19,1% για να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες και τις δράσεις του Σταθμού.
Ως προς τις δράσεις, ο Φεβρουάριος αποτέλεσε μήνα κινητοποίησης και ψυχαγωγίας των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας που αποτελούν μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας, καθώς και μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας για ζητήματα ψυχικής υγείας.
Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε στο καφέ Γέφυρες – ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης, το βιβλίο «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους» που προσάρμοσε και επιμελήθηκε επιστημονικά η νευροψυχολόγος, κα Όλγα Λυμπεροπούλου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,μέλη της επιστημονικής ομάδας του Συλλόγου, ενημέρωναν του παρευρισκόμενους για τις υπηρεσίες του Κοινωνικού – Κοινοτικού Σταθμού Ψυχικής Υγείας «Γέφυρες Ζωής».
Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, σε κλίμα χαράς, ο ΣΟΨΥ Πάτρας έκοψε τη πρωτοχρονιάτικη πίτα στο νέο κτίριο του στην οδό Κανάρη 74.
Κατά τη περίοδο των Αποκριών, ο Κοινωνικός – Κοινοτικός Σταθμός Ψυχικής Υγείας «Γέφυρες Ζωής» του ΣΟΨΥ Πάτρας διοργάνωσε εκδηλώσεις με σκοπό την ψυχαγωγία των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, τις οικογένειες τους, καθώς και τους φίλους του Συλλόγου.
Ειδικότερα, την Τσικνοπέμπτη στο κτίριο εργαστηρίων του ΣΟΨΥ Πάτρας (Σίσινη 6) έλαβε χώρα μεγάλο γλέντι, όπου χόρεψαν τα μέλη της ομάδας παραδοσιακών χορών του Συλλόγου, ενώ ψήσαμε και διασκεδάσαμε με τις μουσικές επιλογές του dj Σάκη Μπονέλη. Είναι αξιοσημείωτο, ότι τοπικές επιχειρήσεις συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της γιορτής, προσφέροντας είδη τροφίμων και ποτών. Το αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων των αποκριών ήταν η διοργάνωση του πιτζάμα party στο καφέ Γέφυρες, όπου τα μέλη του Συλλόγου, καθώς και συμπολίτες μας διασκέδασαν δραπετεύοντας από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Η διασκέδαση των ατόμων που λαμβάνουν υπηρεσίες από το ΣΟΨΥ Πάτρας, δεν περιορίστηκε στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Η κινητοποίηση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελεί βασικό άξονα των υπηρεσιών του ΣΟΨΥ Πάτρας. Με σκοπό, λοιπόν, την συμμετοχή των μελών του Συλλόγου σε κοινωνικές δραστηριότητες, 40 από αυτούς παρευρέθηκαν στον κινηματογράφο ODEON VESO MARE και παρακολούθησαν τη κινηματογραφική ταινία το ΣΙΝΙΚΟ ΤΟΙΧΟΣ κατόπιν χορηγίας 40 δωρεάν εισιτηρίων από την επιχείρηση.
Ένα επιπλέον εγχείρημα του ΣΟΨΥ Πάτρας σε συνεργασία με το καφέ Γέφυρες – ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση μαθητών για ζητήματα ψυχικής υγείας. Αναλυτικότερα, το καφέ Γέφυρες υποδέχθηκε στις 22 και 23 Φεβρουαρίου τα δύο τμήματα της πέμπτης δημοτικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών (Στρούμπειο σχολείο). Το επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό του ΣΟΨΥ Πάτρας συζήτησε με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη ψυχική νόσο και την προκατάληψη απέναντι σε αυτήν, καθώς και για τις ευκαιρίες επανένταξης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουν οι μαθητές δικά τους ερωτήματα αναφορικά με την ψυχική υγεία. Τέλος, ακολούθησε η δημιουργική απασχόληση των μαθητών, διότι έφτιαξαν αποκριάτικα καπέλα με τη βοήθεια των εθελοντριών του ΣΟΨΥ Πάτρας.
Στο πλαίσιο ενημέρωσης και δικτύωσης με τη σχολική κοινότητα, πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμα εισηγήσεις αναφορικά με τη ψυχική υγεία από το ΣΟΨΥ Πάτρας. Η πρώτη εισήγηση έλαβε χώρα στο 34ο δημοτικό σχολείο Πάτρας και αφορούσε στο εξής θέμα:«Πως το παιδί διαχειρίζεται, τις απώλειες αγαπημένων προσώπων». Η δεύτερη εισήγηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν του αιτήματος του 6ου ΕΠΑΛ Πάτρας. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ Πάτρας έλαβαν ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση του άγχους.
Βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας του ΣΟΨΥ Πάτρας είναι η αυτοεκπροσώπηση του από τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, καθώς και η ανάληψη ευθύνης από τους ίδιους για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους συνιστά όχι μόνον διαδικασία επανένταξης τους στη κοινότητα, αλλά και προσπάθεια καταπολέμησης του στίγματος. Σε αυτή την κατεύθυνση η πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πάτρας, κα. Χριστίνα Μπίκου παρευρέθηκε στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στο 9ο Εκλοαπολογιστικό Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Ο ΣΟΨΥ Πάτρας συνεχίζει να αναπτύσσει δράσεις ενδυνάμωσης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών από τις 9π.μ. έως τις 9μ.μ. Δευτέρα – Παρασκευή και τα τηλ. επικοινωνίας είναι 2610621273 & 6977452647.