ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΘΕΜΑ: Ετήσιος Απολογισμός του ΣΟΨΥ Πατρών.

Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας  οραματίστηκε τη λειτουργία Κέντρου Ημερησίας Φροντίδας ψυχικά πασχόντων ήδη κατά την ίδρυση του, το 2003. Τον χρόνο που πέρασε, το όραμα του υλοποιήθηκε με την αρωγή του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η πολυετής προσπάθεια των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, των οικογενειών τους, των εθελοντών και απασχολούμενων του Συλλόγου απέδωσε καρπούς, συνέβαλαν, όμως, σε αυτό το εγχείρημα τόσο χορηγοί της τοπικής κοινότητας και ευρύτερης κοινωνίας, όπως και Κοινωφελή Ιδρύματα, λόγου χάριν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας έχουν αιτηθεί υπηρεσίες ψυχικής υγείας 636 άτομα. Το Κέντρο παρέχει υπηρεσίες ψυχιατρικής αξιολόγησης, ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και καθημερινό πρόγραμμα πρωινών δραστηριοτήτων κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. Αναλυτικότερα, 413 άτομα έλαβαν ψυχιατρική παρακολούθηση, 172 άτομα συμμετείχαν σε ατομικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και 30 άτομα συμμετείχαν στο καθημερινό πρόγραμμα πρωινών δραστηριοτήτων. Επίσης, κατά τις απογευματινές ώρες λειτουργίας, οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε 25 διαφορετικές δραστηριότητες με στόχο τη δημιουργική απασχόληση τους.

Από το σύνολο των ωφελουμένων του Κέντρου, 169 άτομα αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ 305 άτομα είχαν έρθει πρόσφατα αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Το 22% των ωφελούμενων ήταν μεταξύ 18 και 25 ετών, ενώ το 19% των ωφελούμενων ήταν άνω των 55 ετών. Το 63% των ωφελούμενων ήταν γυναίκες, το 62% άγαμοι και το 62,5% άνεργοι. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 26% των ωφελούμενων έπασχε από κάποια διαταραχή της διάθεσης και ειδικότερα, το 10% από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δράσεις κινητοποίησης πέραν των χωρικών ορίων του Συλλόγου μας. Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους, που μας υποδέχτηκαν στο χώρο τους. Ενδεικτικά, αναφέρονται:

  • Βραδινή έξοδος στο χώρο εστίασης «Κρασοπότηρο».
  • Μονοήμερη εκδρομή στο Μέγα Σπήλαιο, Καλάβρυτα & Κλειτορία.
  • Camp Ενδυνάμωσης στην Αρχαία Ασίνη.
  • Εξόρμηση στις νεροτσουλήθρες Calma Water Park.
  • Επίσκεψη στο οινοποιείο Achaia Clauss.
  • Επίσκεψη στο εργοστάσιο Γαλακτοκομικών Προϊόντων «ΠΡΩΤΟ».
  • Επίσκεψη στο Κάστρο της Πάτρας.
  • Βραδινή έξοδος στο χώρο εστίασης «Σκαλάκια».

Γενικότερα, ο φορέας για να πραγματοποιήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του ήρθε σε επαφή με άλλους επαγγελματίες, εθελοντικά σωματεία και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της πόλης μας. Συνοδοιπόροι στη προσπάθεια μας ήταν το Α.Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδος, ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρών, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Ψυχιατρική Κλινική του Π.Γ.Ν.Π. «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ», το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και η Κοινωνική Υπηρεσία του Γ.Ν.Π. «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, η ΚΛΙΜΑΚΑ, το ΦΡΟΝΤΙΖΩ, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης κ.α..  Όλοι μαζί επιχειρούμε σε καθημερινή βάση να παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους συμπολίτες μας, καθώς και να αποτινάξουμε το στίγμα της ψυχικής ασθένειας.

Οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οι φροντιστές και φίλοι του Συλλόγου μας αδημονούν για την έλευση του νέου χρόνου και προσδοκούν τη χάραξη νέας πορείας για όλο και περισσότερους ανθρώπους που χρήζουν φροντίδας και αγάπης.

Μη μένεις μόνος!

Έλα μαζί μας!

Χτίζουμε Γέφυρες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο