10 Oκτωβρίου, Παγκόσμια μέρα Ψυχικής Υγείας

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ, στις 10 Οκτωβρίου, είναι «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας».

Η επιλογή αυτή έρχεται να μας θυμίσει την ανάγκη της διεύρυνσης και υποστήριξης των Δομών Ψυχικής Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, τόσο σε μικρή  όσο και σε μια πιο μεγάλη κλίμακα (κοινότητα, πόλη, κρατικός σχεδιασμός και συνεργασία διεθνών φορέων).

Τα τελευταία χρόνια όλοι έχουμε ζήσει τις τεράστιες αλλαγές τόσο στο κοινωνικό πεδίο λόγω της οικονομικής κρίσης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο με τα πολεμικά μέτωπα και τις χιλιάδες των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους προκειμένου να επιβιώσουν είτε από την βία, είτε από την οικονομική εξαθλίωση. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμό Υγείας, 100 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες και 60 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εμπειρία βίαιων καταστάσεων όπως ο πόλεμος, η οικονομική ανέχεια, η ανεργία, οι φυσικές καταστροφές, τα ατυχήματα, η ενδοοικογενειακή βία, αποτελούν στρεσσογόνους παράγοντες που επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των συμπολιτών μας. Οι ψυχικές διαταραχές κατατάσσονται στις πρώτες αιτίες που εμποδίζουν τη λειτουργικότητα των ανθρώπων και υπάρχει μια αυξητική τάση στην εμφάνιση κατάθλιψης, αγχωδών διαταραχών και ψυχωτικών επεισοδίων.

Σκοπός ενός σύγχρονου σχεδιασμού παρέμβασης και φροντίδας στην πρώτη γραμμή  είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών όπως η παροχή ασφάλειας, το νερό, η στέγη και η τροφή, η ανακούφιση των ανθρώπων και η ουσιαστική ακρόαση των προβληματισμών τους και η βοήθεια στην διασύνδεση πληροφοριών και υπηρεσιών.

Όσον αφορά την Ελλάδα η οικονομική ύφεση, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθώς και οι περικοπές στις δαπάνες για δημόσια υγεία, σε αντίθεση με την αύξηση των αντικειμενικών αναγκών, έχουν αποκλείσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού από την φροντίδα της ψυχικής τους υγείας.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιδημιολογική Έρευνα 1 στους 6 Έλληνες ηλικίας 18- 70, πάσχει από κλινικά σημαντική ψυχοπαθολογία και το 75% του πληθυσμού δεν λαμβάνει κάποιου είδους θεραπευτικής βοήθειας.

Ο ΣΟΨΥ Πάτρας, ως ένας Σύλλογος αυτοοργάνωσης και αυτοεκπροσώπησης ατόμων με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του, συμβάλλει εδώ και 13 χρόνια στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης μέσα από την ενημέρωση και την προαγωγή της ψυχικής υγείας στην κοινότητα.

Μέσα από τις υπηρεσίες του, ο Σύλλογος προσφέρει καθημερινά, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση, υποστήριξη, δικτύωση των υπηρεσιών της πόλης μας και θεραπευτική παρέμβαση στον όλο και αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που έρχονται σε επαφή μαζί μας.

Στόχος του Συλλόγου παραμένει η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας και η προαγωγή των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων.

Επίσης, για ακόμη μια χρονιά διεκδικούμε ένα σύγχρονο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με δημόσιο χαρακτήρα και ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους συνανθρώπους μας.

Με αφορμή το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρα Ψυχικής Υγείας, «Πρώτες Βοήθειας Ψυχικής Υγείας για Όλους», μας καλεί να προβληματιστούμε και να διεκδικήσουμε ένα σύγχρονο δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης με δημόσιο χαρακτήρα και ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους συνανθρώπους μας.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο