ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.03.2025 – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ
Η χθεσινή δήλωση του δημοσιογράφου Δημήτρη Οικονόμου και η συμφωνία του συμπαρουσιαστή του Άκη Παυλόπουλου, στην εκπομπή τους στο ΣΚΑΙ: «Πέρα από τους νεκρούς, δεκάδες ή και εκατοντάδες ανάπηροι θα περάσουν τη ζωή τους σε καροτσάκι. Σκέψου τον εαυτό σου σε ένα καροτσάκι, ίσως είναι καλύτερη περίπτωση να είσαι νεκρός, από το να είσαι σε ένα καρότσι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όμηρος», αποτελεί μια ντροπιαστική δήλωση για τους συνανθρώπους μας που βιώνουν την αναπηρία και κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, οι περισσότεροι κατόπιν ενός σοβαρού τροχαίου.
Είναι δήλωση που αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά την παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης, την άγνοια αλλά και την άδικη κατηγοριοποίηση των ανθρώπων που βιώνουν κάποια μορφή αναπηρίας κατατάσσοντας τους σε θέση ή μοίρα χειρότερη από τους νεκρούς. Επιπλέον, τέτοιες δηλώσεις, δεν εκφράζουν τη: «μεγάλη αγάπη στους ανθρώπους αυτούς», αντιθέτως, διαφοροποιούν, μειώνουν, αποκλείουν τους συνανθρώπους μας κυρίως όταν εκφράζονται στο δημόσιο λόγο, ως υποκειμενικότητες μεν, αλλά «εξίσου ηχηρές και έγκυρες δημοσιογραφικές απόψεις».
Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία, ΣΟΨΥ Πάτρας, μέλος της ΕΣΑμεΑ, υποστηρίζει και προασπίζεται τους συνανθρώπους μας με ψυχική αναπηρία και εκφράζει τη δυσαρέσκεια του και τη διαμαρτυρία του για τις προαναφερθέντες δηλώσεις είτε προέρχονται από δημοσιογράφους είτε από μέλη του κοινοβουλίου. Τέτοιες προσβλητικές δηλώσεις, μας γυρίζουν πίσω, σε αντιλήψεις και προκαταλήψεις σκοταδιστικών εποχών. Επιπλέον, καταστρατηγούν κεκτημένα δικαιώματα και διεκδικήσεις για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες και υπερτονίζουν τη διαφορετικότητα έναντι της αποδοχής, το ρατσισμό έναντι της συμπερίληψης και εξισώνουν την αναπηρία με το θάνατο.
Και κάτι τελευταίο, δεν είναι μόνο αν τέτοιες δηλώσεις ξεπερνούν το political correct, δεν είναι μόνο αν εκφράστηκε στο δημόσιο λόγο, γιατί απλά αφέθηκε να ειπωθεί. Είναι απλά κατάλοιπο που οφείλουμε να μειώσουμε το αποτύπωμα του και να το απορρίψουμε τόσο ως άτομα αλλά και ως κοινωνία.