ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Γράφει η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Ημέρας Πούλου Βασιλική.

Καραντίνα και Χριστούγεννα, δυο λέξεις που ίσως να είναι αντιφατικές όταν έχουμε συνηθίσει τις γιορτινές μέρες να εντείνονται οι κοινωνικές μας συναναστροφές, να συναντάμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να χαιρόμαστε τα οικογενειακά τραπέζια μαζί τους. Το ευχάριστο κλίμα των ημερών συνδιαμορφώνεται απ’ όλα τα άτομα που έχουμε επιλέξει να χαρούμε εκείνες τις μέρες και οι καταναλωτικές μας δαπάνες έχουμε μάθει να κορυφώνονται, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το μαγικό κλίμα των Χριστουγέννων.

Όλα αυτά αποτελούν μια “φυσιολογικότητα” για τους περισσοτέρους από εμάς που πλέον παρεμποδίζεται από αυτό το νέο δεδομένο που έχει επιβληθεί στη ζωή μας, λόγω Covid19, που λέγεται καραντίνα. Η καραντίνα αποτελεί περιορισμό στην κυκλοφορία των ανθρώπων και κατά συνέπεια και περιορισμό στις ανθρώπινες επαφές. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά για όλους μας. Κάποιοι από εμάς ίσως περάσουμε τις μέρες αυτές μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, κάποιοι άλλοι ίσως θα θέλαμε να γιορτάσουμε με συγγενικά πρόσωπα που έχουμε να δούμε καιρό, κάποιοι άλλοι ίσως τα περάσουμε οικογενειακά και κάποιοι μόνοι μας.

Τα φετινά Χριστούγεννα θα ισχύσουν οι προδιαγραφές και οι περιορισμοί που μας δίνουν τα νέα δεδομένα. Για να μπορέσουμε να χαρούμε και να συνεχίσουμε να χαιρόμαστε και μελλοντικά την μαγεία των Χριστουγέννων, η προϋπόθεση είναι να έχουμε όλοι μας το μέγιστο αγαθό, την υγεία μας. Το χαρακτηριστικό που πρέπει να θέτουμε πάνω από όλα, και όλα τα υπόλοιπα έπονται. Επομένως η τήρηση των κανόνων ασφαλείας είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να υπάρχει συλλογική επίτευξη του στόχου για την υγεία.

Τα συναισθήματα που κυριαρχούν την περίοδο αυτή είναι ο φόβος για τον ιό, το άγχος για τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού, η αβεβαιότητα για το αύριο, η ανησυχία, το αίσθημα απομόνωσης, η λύπη για τους θανόντες και ο θυμός για τα αυξανόμενα κρούσματα και τον περιορισμό της κοινωνικής επαφής. Όλα αυτά τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά.

Τα Χριστούγεννα το συναίσθημα που έχει πρωταρχικό ρόλο είναι η αγάπη. Αυτό το συναίσθημα είναι το συστατικό που κάνει χαρούμενο το κλίμα των εορτών. Με τα νέα δεδομένα δεν σημαίνει αυτόματα πως αυτό το συναίσθημα-συστατικό χάνεται. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μοιραστεί κάποιος την αγάπη που νιώθει, πέραν της δια ζώσης επαφής, μπορεί να την εκδηλώσει μέσα από ένα μήνυμα, ένα δώρο, ένα τηλεφώνημα ή ακόμα και από μια βιντεοκλήση. Καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε στη νέα αυτή συνθήκη και να την εντάξουμε στην καθημερινότητα μας.

Από την άλλη μεριά αν θέλουμε να βρούμε ένα θετικό αποτέλεσμα της συνθήκης αυτής, αυτό μπορεί να είναι ότι κάποιοι από εμάς ίσως συνειδητοποιήσουμε πως τίποτα στην ζωή δεν είναι δεδομένο. Η υγεία μας δεν είναι δεδομένη, η επαφή και οι στιγμές που μοιραζόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, η ελευθερία μας και η ίδια η ύπαρξη μας δεν είναι δεδομένη. Είναι μια ευκαιρία να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε και να εκτιμήσουμε το καθετί που μας προσφέρεται. Είναι γεγονός πως οι δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε στην ζωή μάς φέρνουν πιο κοντά, μάς ενώνουν περισσότερο.

Κλείνοντας ας θυμηθούμε την φράση που είχε πει ο Ηράκλειτος “τα πάντα ρει” που σημαίνει πως όλα αλλάζουν, μεταβάλλονται και τίποτα δεν μένει στάσιμο. Έτσι και η κατάσταση που ζούμε τώρα είναι προσωρινή και θα έρθει ο καιρός που θα αποτελεί μια ανάμνηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο