458 νέοι ωφελούμενοι στο ΣΟΨΥ Πάτρας!

Ο Σύλλογος για τη Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας ιδρύθηκε το 2003, είναι ένας μικτός σύλλογος, που συναποτελείται από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, τις οικογένειες φροντιστές τους, εθελοντές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Συνολικά, τα μέλη του ΣOΨΥ Πάτρας ξεπερνούν τα 470 άτομα.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο ΣΟΨΥ Πάτρας δημιούργησε τον Κοινωνικό- Κοινοτικό Σταθμός Ψυχικής Υγείας «Γέφυρες Ζωής» με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κοινωνικού- Κοινοτικού Σταθμού «Γέφυρες Ζωής» (Οκτώβριος 2015- Οκτώβριος 2016) έλαβαν υπηρεσίες 458 νέοι ωφελούμενοι. Το 27,8% αξιολογήθηκε ψυχιατρικά, το 28,5% ενημερώθηκε για τις δράσεις του Συλλόγου και το 26,9% έλαβε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Οι περισσότεροι άνθρωποι που απευθύνθηκαν στις «Γέφυρες Ζωής» είχαν ανάγκη και ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη (41,2%).

Πρόκειται για ανθρώπους όλων των ηλικιών, ωστόσο τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εμφανίζει η ηλικιακή κατηγορία «18 έως 30» χρονών (29,6%). Υψηλό ήταν το ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού (70%) που ωφελήθηκε από τις υπηρεσίες του Συλλόγου, ενώ ο ΣΟΨΥ Πάτρας υπήρξε καταφύγιο για τους οικονομικά ασθενέστερους, με το ποσοστό των ανέργων ωφελούμενων να φτάνει το 55,7%. Όσον αφορά στο μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων, το 35,5% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ένα εξίσου υψηλό ποσοστό είναι απόφοιτοι λυκείου (29,8%).

Οι Υπηρεσίες του Κοινωνικού – Κοινοτικού Σταθμού «Γέφυρες Ζωής»

  • Αξιολόγηση, διάγνωση και βασικές θεραπευτικές οδηγίες σε παιδιά, εφήβους  και τις οικογένειές τους.
  • Συμβουλευτική- ψυχολογική υποστήριξη σε ατομικό επίπεδο σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες καθώς και τις οικογένειες τους.
  • Δομημένο καθημερινό πρόγραμμα ομαδικών δραστηριοτήτων με στόχο την ενδυνάμωση και την κινητοποίηση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.
  • Προγράμματα πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας: Δράσεις, ομιλίες, σεμινάρια, βιωματικές ομάδες για θέματα ψυχικής υγείας με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
  • Υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους σε ομαδικό επίπεδο (ομάδες λόγου, ομάδες φροντιστών).
  • Ενδυνάμωση και υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.
  • Ενημέρωση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας για τα δικαιώματα τους καθώς και για τις κρατικές παροχές, την κοινωνική υποστήριξη και τη φροντίδα που δικαιούνται.

Οι δωρεάν υπηρεσίες του Συλλόγου παρέχονται με συνέπεια από επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό αλλά και με την αρωγή 50 εμπείρων εθελοντών. Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ υποδεχόμαστε τους συμπολίτες μας σε μια προσπάθεια να καλύψουμε τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της τοπικής κοινότητας για παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η χρηματοδότηση του Κοινωνικού- Κοινοτικού Σταθμού «Γέφυρες Ζωής» ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο του 2017. Γι’ αυτό το λόγο επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των συμπολιτών μας με σκοπό τη συνέχιση του έργου μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα, δεν έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ από το κράτος. Καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του με πόρους που προέρχονται από τις συνδρομές των μελών του, από δωρεές συμπολιτών μας, από δωρεές επιχειρήσεων στα πλαίσιο των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και από δωρεές – χρηματοδοτήσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων.

  

Έλα μαζί μας!

 Μη μένεις μόνος

 Χτίζουμε γέφυρες

Μετάβαση στο περιεχόμενο