ΣΟΨΥ & ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Αλεξάνδρα Μάρκου
Ετών 30
Ψυχολόγος

Η εμπειρία μου με τον εθελοντισμό άρχισε πριν περίπου 1,5 χρόνο στον ΣΟΨΥ Πατρών. Ξεκίνησα να βοηθάω στον συντονισμό της ομάδας κρουστών μαζί με τον βασικό συντονιστή-μουσικό που καθοδηγεί την ομάδα. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ένιωσα ότι μπήκα σε ένα περιβάλλον που λειτουργεί κυρίως με βάση την αλληλοπροσφορά. Η επαφή σε μια ομάδα που τα μέλη παλεύουν καθημερινά με μια ψυχική ασθένεια θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι είναι δύσκολη ή άβολη, όμως τα άτομα αυτά εκτός από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν έχουν και μια προσωπικότητα με άποψη, με χιούμορ, με γνώσεις και ειλικρινές ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους τους.

Βασικός στόχος των ομάδων δημιουργικής απασχόλησης είναι ο συντονισμός της ομάδας σε μια δημιουργική δραστηριότητα που επιδρά θετικά στην ψυχολογία των μελών, ενθαρρύνοντας την κοινωνικοποίηση, την εκμάθηση μιας τέχνης αλλά και την αποφόρτιση από έντονα αρνητικά συναισθήματα. Η αποφόρτιση των μελών είναι εμφανής κάθε φορά που τελειώνουμε την ομάδα, βλέποντας τα χαμόγελα στα πρόσωπα τους. Η ικανοποίηση που βλέπουμε ότι παίρνουν τα μέλη της ομάδας αντανακλάται και σε εμάς . Φεύγοντας κάθε φορά από την ομάδα νιώθω γεμάτη ενέργεια και ικανοποίηση.

Η εθελοντική εργασία είναι μια επιλογή με προσωπικό όφελος, για μένα δεν είναι μια ανιδιοτελής πράξη αλλά μια πράξη αλληλεγγύης και αλληλοπροσφοράς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο