Πανδημία & ο ρόλος του Νοσηλευτή

Γράφει η Νοσηλεύτρια του Κέντρου Ημέρας Τρίκκη Χαρά. 

Ο όρος πανδημία που προκύπτει από τις λέξεις πας(όλος) και δήμος(πληθυσμός) είναι επιδημία λοιμωδών ασθενειών(λοιμώξεις), που εξαπλώνονται γρήγορα σε μια μεγάλη περιοχή ή σε παγκόσμια κλίμακα και απειλεί το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, έχουν καταγραφεί αρκετές πανδημίες όπως της ευλογιάς, ελονοσίας, πανώλης, φυματίωσης, τυφοειδή πυρετοί κ.α. (τμήμα νοσηλευτικής ΠΑΔΑ). 
Ο όρος νοσηλευτής είναι  o επιστήμονας που ασκεί  τη νοσηλευτική επιστήμη. Σήμερα εργάζεται είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με  άλλους επαγγελματίες υγείας όπως ιατρούς, ψυχολόγους, βοηθούς νοσηλευτών, μαίες, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.ά. και ασχολείται με τη προαγωγή, τη διατήρηση και την επαναφορά της ανθρωπινής υγείας, καθώς και με την αντιμετώπιση επείγουσων ιατρικών και νοσηλευτικών καταστάσεων (τμήμα νοσηλευτικής ΠΑΔΑ).
 Η τρέχουσα πανδημία του COVID-19  που εμφανίστηκε στο γενικό πληθυσμό απαιτεί λήψη μέτρων  προστασίας με στόχο το περιορισμό της εξάπλωσης του και καλούμαστε να εφαρμόσουμε περιορισμούς που περιλαμβάνουν, κοινωνική αποστασιοποίηση, αυτοαπομονωση,΄΄πάγωμα΄΄ σχέσεων, τα όποια αποτελούν αδιαμφισβήτητα στρεσογόνα γεγονότα. Στόχος αυτών των μέτρων είναι η μείωση της διασποράς του ίου με αντίκτυπο στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου που τα εφαρμόζει και τα βιώνει.
Οι επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν σε μια κοινωνία έχουν ποικίλα μορφή και πολλές από αυτές σχετίζονται με την ψυχική υγειά του  ατόμου. Ένα έντονο και αρνητικό συναίσθημα το οποίο έχει κατακλίσει με διάφορους τρόπους τους ανθρώπους είναι ο φόβος. Ο φόβος μη κολλήσω,ο φόβος μη το μεταδώσω άθελα μου σε ευάλωτο άνθρωπο, φόβος αντιμετώπισης, φόβος θανάτου, φόβος απώλειας εργασίας και πολλές άλλες μορφές φόβου οι οποίες πυροδοτούν συναισθήματα και σκέψεις που διαταρασσόσουν την ισορροπία στη ζωή του ατόμου.
 Είναι βέβαιο ότι η εμφάνιση του κορονοϊού επιδεινώνει τις ήδη υπάρχουσες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις ή οδηγεί στην εμφάνιση νέων όπως, κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές στη διάθεση και στη συμπεριφορά κ.ά.
Πολλές φόρες τα άτομα νιώθουν αδυναμία αντιμετώπισης της πανδημίας. Η ανάγκη εφαρμογής κατάλληλων παρεμβάσεων για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας φαίνεται να είναι υψίστης σημασίας. Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να ανιχνεύουν έγκαιρα τυχόν ψυχική διαταραχή για να είναι δυνατή η αποκατάσταση και η θεραπεία του ατόμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του νοσηλευτή ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντικός ο οποίος  πέρα από την τυπική νοσηλευτική πράξη άφορα και  τομείς που θα βοηθήσουν και   θα αποκαταστήσουν την καθημερινότητα των ατόμων της κοινότητας.
Οι νοσηλευτές σε συνεργασία με επαγγελματίες ψυχικής υγείας,  μπορούν να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις συμβουλευτικής (μια διαδικασία επικοινωνίας που αποσκοπεί στη παροχή βοήθειας για την επίλυση προβλημάτων-διερεύνηση θεμάτων που  απασχολούν το άτομο, καθώς και στη σχεδίαση παρεμβάσεων) και υποστήριξης του ατόμου  με σκοπό την αποκατάσταση της ισορροπίας που έχει διαταραχθεί λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού που εφαρμόζονται.
Οι νοσηλευτές καλούνται επίσης να αξιολογήσουν πιθανά συμπτώματα τα οποία πιθανόν να είναι αποτέλεσμα στρεσογόνων  καταστάσεων που υπάρχουν και να τα μεταφέρουν στην επιστημονική/θεραπευτική ομάδα που συνεργάζονται και αποτελείται από άλλες ειδικότητες (ψυχίατρο,ψυχολόγο,κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτη κ.ά.) για περαιτέρω παρέμβαση (ψυχοθεραπεία,συμβουλευτική). Οι νοσηλευτές μπορούν να εφαρμόσουν τεχνικές αποκλιμάκωσης του άγχους και διαχείριση δύσκολων στιγμών στην καθημερινότητα του ατόμου.
Δράσεις που αφορούν την αποκατάσταση και διατήρηση της ψυχικής υγείας υλοποιεί το υπουργείο υγείας σε συνεργασία με φορείς ψυχικής υγείας που παρέχονται δωρεάν. Ο Σύλλογος για την ψυχική υγειά ΣΟΨΥ Πάτρας παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης σε ανθρώπους ψυχικά πάσχοντες καθώς και στο γενικό πληθυσμό. Το τελευταίο εξάμηνο ο ΣΟΨΥ  συμμετέχει στη δράση αυτή.  
 ΔΡΑΣΕΙΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ
Το Κέντρο Ημέρας ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΩΗΣ του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία - ΣΟΨΥ Πάτρας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας υλοποιεί ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης εξ΄ αποστάσεως στο γενικό πληθυσμό την περίοδο της πανδημίας. Οι δράσεις περιλαμβάνουν συνεδρίες ψυχιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης, παροχές κοινωνικής στήριξης καθώς και ομαδικές συνεδρίες επανεκπαίδευσης εξ΄ αποστάσεως αναφορικά με τις βασικές αρχές ψυχοκοινωνικής φροντίδας, τις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, την ψυχική ανθεκτικότητα και την επαγγελματική εξουθένωση στο υγειονομικό προσωπικό.
Μπορούν να απευθυνθούν σε εμάς άτομα που νοσούν ή έχουν νοσήσει από το COVID 19, το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον και οι επαγγελματίες στο τομέα της υγείας. Επιπρόσθετα, άνθρωποι με κάποιο υποκείμενο νόσημα ή χρόνια πάθηση, που ανησυχούν περισσότερο κατά τη περίοδο της πανδημίας. Γενικότερα, άτομα που παρουσιάζουν άγχους ή συναισθηματικές διακυμάνσεις ως απόρροια της πανδημίας.
Τα άτομα που ενδιαφέρονται να λάβουν τις υπηρεσίες αυτές μπορούν να κλείσουν ένα πρώτο ραντεβού με κοινωνικό λειτουργό για να γίνει η διερεύνηση του αιτήματος τους. Για να οριστεί το ραντεβού μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς στο 2610621273, τηλεφωνικώς ή μέσω sms στο κινητό 6977452647 του Συλλόγου, είτε διαδικτυακά μέσω email στο sopsipatron@gmail.com, μήνυμα στο messenger «Σοψυ Πάτρας», μήνυμα στο viber στον αριθμό 6977452647 ή μήνυμα στο skype “sopsipatron”. Δύναται να διατηρηθεί η ανωνυμία του ατόμου.
Οι δράσεις γίνονται σε συνεργασία με τις Μονάδες Υγείας που ανήκουν στην 6η ΥΠΕ, όπως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας, το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», το Γ.Ν. Αγρινίου, το Γ.Ν. Μεσολογγίου, το Γ.Ν. Καλαβρύτων, το Γ.Ν. Αιγίου, το Γ.Ν. Πύργου, το Γ.Ν. Αμαλιάδος και το Γ.Ν. Κρεστένων. Επιπλέον, ο Σύλλογος έχει προχωρήσει την διαδικασία διασύνδεσης και ενημέρωσης με τα Κέντρα Υγείας της τοπικής κοινότητας και ευρύτερης περιοχής.
Η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτοφανής και οι άνθρωποι δεν είχαν το χρόνο να γνωρίζουν πώς να την αντιμετωπίσουν και κατά συνέπεια πώς να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικό. Ο ΣΟΨΥ παραμένει δίπλα στους πολίτες και αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και είναι εδώ για να υπενθυμίζει στους ανθρώπους που χρήζουν υποστήριξης πως μπορούν να λάβουν βοήθεια αρκεί να τη ζητήσουν.
 ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ…
 ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΩΗΣ! 
 
 
Μετάβαση στο περιεχόμενο