Ευεργετήματα και μη της Τεχνολογίας

Κείμενο του Κ. Σ.

Στη σύγχρονη συγκυρία που ζούμε η τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Στο χώρο της υγείας είναι αρωγός στη μακροημέρευση του ανθρώπου με τα τεχνολογικά επιτεύγματα που προάγουν την ευεξία των ασθενών. Η διασωλήνωση, η μηχανική υποστήριξη, η αιμοκάθαρση και όλα τα τεχνικά μέσα βοηθούν στην άμεση επέμβαση των θεραπόντων ιατρών καθώς και στα πολύωρα χειρουργεία που με τη συνδρομή της τεχνολογίας πραγματοποιούνται με επιτυχία. Επίσης η ιατρική έρευνα προάγεται με την τεχνολογική συνδρομή όπου κλάδοι της όπως η γενετική, η βιοχημεία, η ανοσολογία και η φαρμακολογία επιτυγχάνουν την εύρεση φαρμάκων και εμβολίων.

Δεν τη συναντάμε όμως μόνο στο χώρο της υγείας. Η ψηφιακή τεχνολογία έχει εξαπλωθεί στη διοίκηση των επιχειρήσεων και του εμπορίου. Τα κινητά τηλέφωνα μίκρυναν τις αποστάσεις και δημιούργησαν έναν νέο κόσμο. Η στελέχωση της αγοράς με φορητούς υπολογιστές και τυπογραφικά μηχανήματα καθώς και η κλιμάκωση της ταχύτητας των χρηματικών  συναλλαγών διανοίγουν νέους ορίζοντες.

Υπάρχουν βέβαια και οι αρνητικές πλευρές του ζητούμενου. Hackers μπορούν να παραβιάσουν τους υπολογιστές και να υποκλέψουν στοιχεία. Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι η προσκόλληση στο διαδίκτυο και όλα όσα αυτό επιφέρει όπως… απομόνωση, αποκοπή από το περιβάλλον, εμμονές κ.α.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν οι θετικές και οι αρνητικές θέσεις και πρέπει να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με φειδώ και προσοχή. Εν τέλει, η ευημερία δεν συνίσταται μόνο από την τεχνολογία αλλά και από τις ανθρωπιστικές επιστήμες που διέπουν το όλον του ανθρώπου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο