ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ «ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΩΗΣ» ΤΟΥ ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ

                                                                                                                          

 

Πάτρα, 10 Μαΐου 2018

log_gefires

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνέχιση λειτουργίας του Κοινωνικού – Κοινοτικού Σταθμού Ψυχικής Υγείας «Γέφυρες Ζωής» για 3ο έτος με την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και συγχρηματοδότηση του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος

Φέτος, για 3η συνεχόμενη χρονιά, με την συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ΤΙΜΑ κοινωφελούς Ιδρύματος, ο Κοινωνικός – Κοινοτικός Σταθμός Ψυχικής Υγείας «Γέφυρες Ζωής» συνεχίζει τη λειτουργία του. Σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης,  ο Κοινωνικός – Κοινοτικός Σταθμός Ψυχικής Υγείας «Γέφυρες Ζωής» λειτουργεί ως δίκτυ προστασίας των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας έναντι της μείωσης ή ανεπάρκειας των δημόσιων παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Κατά την προηγούμενη διετία, λοιπόν, ο Κοινωνικός – Κοινοτικός Σταθμός Ψυχικής Υγείας «Γέφυρες Ζωής» κλήθηκε να αναλάβει ένα μεγάλο και δύσκολο ρόλο. Όφειλε να διατηρήσει, στο επίπεδο του δυνατού, ανεπηρέαστη την ψυχική υγεία από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Έτσι, συνέχισε να παρέχει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε άτομα με βεβαρυμμένο οικονομικό προφίλ και όχι μόνο.

Κατόπιν της διετoύς λειτουργίας του Κοινωνικού – Κοινοτικού Σταθμού Ψυχικής Υγείας «Γέφυρες Ζωής», παρατηρήθηκαν αυξημένες ψυχολογικές ανάγκες σε μεμονωμένες ομάδες του τοπικού πληθυσμού. Η δωρεά του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος αφορά στην παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε ωφελούμενους – ψυχικά πάσχοντες και φροντιστές ψυχικά πασχόντων – άνω των 50 ετών. Για παράδειγμα, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι ωφελούμενοι του Σταθμού ήταν άνεργοι, ενώ φάνηκε ότι οι άνεργοι οι οποίοι ήταν άνω των 50 ετών βρίσκονταν σε δυσχερέστερη θέση από τους νεότερους ομόλογους τους. Γενικότερα, αξιοσημείωτη ήταν η προσέλευση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι επισκέπτονταν για πρώτη φορά επαγγελματία ψυχικής υγείας στη ζωή τους, καθώς στην εν λόγω ηλικιακή φάση ήρθαν αντιμέτωποι με αλλαγές όπως η συνταξιοδότηση υπό αμφισβήτηση, η απομόνωση και τα συνοδά προβλήματα υγείας. Άλλη μερίδα του τοπικού πληθυσμού που προσήλθε στο Σταθμό, ήταν γονείς οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας μέσα στην οικογένεια και αναζητούσαν ενημέρωση και φροντίδα για το σύνολο της οικογένειας.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η δραστηριοποίηση του Σταθμού προσανατολίζεται στην ενδυνάμωση των ανωτέρω πληθυσμιακών ομάδων με επιμέρους στόχους την ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, και τέλος την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού αναφορικά με τα μείζονα προβλήματα ψυχικής υγείας που έρχεται αντιμέτωπη η κοινωνία μας. Ο Κοινωνικός – Κοινοτικός Σταθμός Ψυχικής Υγείας «Γέφυρες Ζωής» του Συλλόγου για τη Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00πμ-20.00μμ.

Το Δ.Σ., τα μέλη, οι εργαζόμενοι, οι εθελοντές, οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οι φροντιστές του ΣΟΨΥ Πάτρας αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν δημόσια το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, για τηv εν λόγω δωρεά. Έτσι, καθίσταται δυνατή η συνέχιση και η ποιοτική αναβάθμιση του έργου του Συλλόγου, που κατά τη περίοδο της κρίσης προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης, ενδυνάμωσης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, προς τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους.

Έναρξη χρηματοδότησης  του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στις 18 Δεκεμβρίου 2017. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, (ΙΣΝ) (https://www.snf.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας.

Έναρξη χρηματοδότησης του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος στην 1 Απριλίου 2018. To ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα (http://www.timafoundation.org) υποστηρίζει ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που συμβάλλουν στην κοινωνική βελτίωση δίνοντας έμφαση στην Τρίτη Ηλικία.Αρχή φόρμας

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο