ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Ο ΣΟΨΥ Πάτρας παρέχει υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής σε ανέργους άνω των 50 ετών.

Ο Σύλλογος για τη Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας, με την χρηματοδότηση του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος άρχισε την 1 Απριλίου 2018, την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής σε άτομα άνω των 50 ετών με στόχο την εργασιακή τους ένταξη.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου παρατηρήθηκαν αυξημένες ψυχολογικές ανάγκες σε μεμονωμένες ομάδες του τοπικού πληθυσμού. Μία από αυτές τις ομάδες φάνηκε ότι ήταν άνεργοι άνω των 50 ετών , οι οποίοι βρίσκονταν σε δυσμενή θέση καθώς στην παρούσα ηλικιακή φάση ήρθαν αντιμέτωποι με αλλαγές όπως η συνταξιοδότηση υπό αμφισβήτηση, η απομόνωση και τα συνοδά προβλήματα υγείας.

Γενικότερα, οι  άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας  τα τελευταία χρόνια δέχονται μια νέα πρόκληση, να προσαρμοστούν στην αλλαγή. Στην αλλαγή που απαιτεί η οικονομική κρίση. Στις επικρατούσες συνθήκες  έρχεται δυναμικά να προστεθεί η ανεργία, η οποία προκαλεί με τη σειρά της ψυχική εξασθένιση, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα ηλικιακά στρώματα, καθότι είναι έντονες οι  διακρίσεις προς την ηλικία. Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται μία ανάγκη. Η αντιμετώπιση των ψυχολογικών αναγκών των ανέργων άνω των 50 ετών της τοπικής κοινότητας.

Σκοπός των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών είναι η  ενημέρωση και υποστήριξη  των ανέργων άνω των 50 ετών της τοπικής κοινότητας αφενός για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών αναγκών τους, αφετέρου για την εργασιακή επανένταξη τους.

Μέσα από ένα σύνολο υπηρεσιών και τεχνικών, λοιπόν,  τα άτομα αυτά θα έχουν τη δυνατότητα  να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της εργασίας και τους παράγοντες που προκαλούν αλλαγές σ’ αυτόν και να  μάθουν να αναζητούν διεξόδους με στόχο  την επαγγελματική ανάπτυξη και αποκατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν:

  • Ατομική και ομαδική ψυχολογική υποστήριξη με σκοπό την ενδυνάμωση και τη μείωση της εργασιακής ανασφάλειας.
  • Καλλιέργεια επαγγελματικών δεξιοτήτων όπως η σύνταξη βιογραφικού, η προετοιμασία της συνέντευξης με εργοδότη και η παρουσίαση του εαυτού.
  • Ανάπτυξη τεχνικών ανεύρεσης εργασίας.
  • Αξιοποίηση του μηχανισμού και των ευκαιριών της αγοράς εργασίας για την συμμετοχή των ωφελούμενων στα επιχειρησιακά προγράμματα που υλοποιούνται (ΕΣΠΑ, ΤΟΠΣΑ κ.λπ.).
  • Ενημέρωση σε ατομικό επίπεδο για εργασιακά θέματα (π.χ. θέσεις εργασίας, επιδόματα ανεργίας, ασφαλιστικά νέα κ.α.).
  • Οργάνωση και υλοποίηση ομαδικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών συναντήσεων με κεντρικό θέμα την ανεργία και τις παραμέτρους αυτής.

 Τον συντονισμό των συμβουλευτικών υπηρεσιών θα έχει η κοινωνική λειτουργός – εργασιακή σύμβουλος  Αγγελική Κακαφώνη.  Οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους στα τηλέφωνα του Συλλόγου (2610 621273, 6977452647).

Μετάβαση στο περιεχόμενο