ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΘΕΜΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ  ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Η καθημερινότητα και οι συνθήκες της ζωής μας έχουν διαμορφωθεί διαφορετικά κατά την περασμένη χρονική περίοδο, ενώ μέχρι και σήμερα καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε όλο και περισσότερες αλλαγές.  Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας και το Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας ψυχικά πασχόντων, το διάστημα που πέρασε προσπάθησε να παρέχει υπηρεσίες ψυχιατρικής αξιολόγησης, ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και καθημερινό πρόγραμμα πρωινών δραστηριοτήτων, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης σε χρόνιους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και στην κοινότητα άμεσα, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών του.

Αναλυτικότερα, 1.255 άτομα έλαβαν ψυχιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση συνολικά. Από τα ανωτέρω τα νέα αιτήματα ήταν 171 ενήλικες και 42 παιδιά/έφηβοι και τα υπόλοιπα 1.042 ήταν ωφελούμενοι από τα προηγούμενα έτη που συνέχισαν να λαμβάνουν την υπηρεσία και κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως από αυτούς τους ωφελούμενους, οι 178 έλαβαν  ατομικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης.

Αναφορικά με τα δεδομένα, στο καθημερινό πρόγραμμα πρωινών δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης υπήρξαν 23 νέα αιτήματα τους πρώτους εννέα μήνες. Παράλληλα όλον αυτόν τον καιρό, στην κεντρική δεξαμενή των χρόνιων ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, παρεχόταν  η δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα  σε 41 διαφορετικές απογευματινές δραστηριότητες, με στόχο τη δημιουργική απασχόληση  και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.

Κατά την χρονική περίοδο αναφοράς (01/01/22 έως 30/09/22) ο ΣΟΨΥ είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει δράσεις σε συνολικά 835 άτομα του γενικού πληθυσμού στα πλαίσια δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα ψυχικής υγείας. Ενώ διατήρησε και ανέπτυξε δίαυλο επικοινωνίας με πληθώρα φορέων. Είναι σημαντικό να επισημανθεί, πως εξασφάλισε συστηματική εβδομαδιαία συνεργασία με την ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.

H έννοια της ψυχοκοινωνικής επανένταξης- κινητοποίησης διαδραματίζει στις μέρες μας πρωταρχικό ρόλο. Δεν πρόκειται για μια συνοδευτική ή συμπληρωματική δραστηριότητα στη θεραπευτική διαδικασία της ψυχικής νόσου αλλά για μια εξαιρετικά ελπιδοφόρα αυτόνομη στρατηγική. Με γνώμονα αυτό λοιπόν προσπαθούμε οι ωφελούμενοι να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δράσεις κινητοποίησης εκτός χωρικών περιορισμών του συλλόγου. Ενδεικτικά, αναφέρονται:

  • Μονοήμερη εκδρομή Ζέλιος Βοτανικός Κήπος
  • Τσικνοπέμπτη (αποκριάτικο πάρτι)
  • Συμμετοχή σε πληθώρα συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων
  • Νυχτερινή έξοδος στο εστιατόριο «ΣΟΥΣΟΥΡΟ»
  • Ημερήσια εκδρομή για μπάνιο στην Λακόπετρα 
  • Μονοήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα
  • Νυχτερινή έξοδος στο εστιατόριο «Πλαζ ΕΟΤ»

Όλοι μαζί επιχειρούμε σε καθημερινή βάση να παρέχονται  υπηρεσίες για την προάσπιση και προαγωγή της ψυχικής ευεξίας.  

Έλα μαζί μας!

Μη μένεις μόνος!

Χτίζουμε Γέφυρες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο