Τα μέλη του Κέντρου Ημέρας, στα πλαίσια της Ομάδας «Έκφραση και Επικοινωνία» με συντονίστρια την ψυχολόγο Νικολία Σαββοπούλου, κλήθηκαν να δημιουργήσουν συλλογικά ένα αυθόρμητο κείμενο που να τους αντιπροσωπεύει την παρούσα στιγμή. Η πρώτη λέξη που ορίστηκε από την ομάδα ως έναρξη του κειμένου, ήταν η λέξη «αγάπη», χωρίς να έχει αποφασιστεί εκ των προτέρων πώς θα διαμορφωθεί το περιεχόμενο του κειμένου.
Και το συλλογικό κείμενο διαμορφώθηκε ως εξής…
Η Αναζήτηση της Αγάπης
«Η αγάπη είναι ένα καλό συναίσθημα. Την χρειαζόμαστε όλοι. Έχει πολλές μορφές και είναι πολύ γλυκιά. Μακάρι να την είχα. Εμπιστεύομαι τους εργαζόμενους στον ΣΟΨΥ και προσπαθώ να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις. Με την ομάδα συνεργαζόμαστε με αρμονία, φτιάχνουμε σχέσεις, υπάρχει εμπιστοσύνη και αμοιβαιότητα. Λυπάμαι για την απουσία μερικών μελών και προσπαθώ να μην χάνω παρουσίες. Ευχαριστούμε για την αποδοχή και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά. Μέχρι ώρας όλα καλά έχουν πάει, κοινωνικοποιούμαι με φίλους, συμμετέχω στην ομάδα, αγαπώ τους συνανθρώπους μου. Ελπίζω στην τύχη, κάνοντας σχέδια για καλύτερα πράγματα. Προσπαθώ στην συναναστροφή, χωρίς να εξαιρώ αυτούς που διαφωνώ. Μου αρέσει η κοινωνικότητα, αφού συμβαδίζω με το μοτίβο των ανθρώπων που παρευρίσκονται στην πορεία της ομάδας. Και τέλος, εύχομαι τα καλύτερα. Μακάρι να με αγαπάνε για να νιώθω κι εγώ ικανοποιημένος».
Τα μέλη της ομάδας μέσα από το κείμενο τους, περιέγραψαν με τρόπο ουσιαστικό και βιωματικό την εμπειρία της συμμετοχής τους στο Κέντρο Ημέρας. Δόθηκε έμφαση στην αξία της αποδοχής, της συνεργατικότητας, της εμπιστοσύνης και της προσπάθειας για κοινωνικοποίηση καθώς αναδύθηκε πως το να είναι κανείς μέλος μιας ομάδας, συνδέεται με πολλά θετικά συναισθήματα. Σκοπός, εξάλλου, της ομάδας είναι να εμπεριέχει, να δρα δηλαδή σαν ένα δοχείο, όπου στο εσωτερικό τα μέλη της ομάδας μπορούν να αναπτύσσονται με ασφάλεια. Η ομάδα οράται, λοιπόν, σαν ένα σώμα που σκέφτεται- συναισθάνεται- επικοινωνεί. Άλλωστε σύμφωνα με τον Bakhtin (1984) «Πώς θα συναντηθούμε αν δεν μιλήσουμε; Αν δεν ανταποκριθούμε ο ένας σε αυτά που λέει ο άλλος; Πώς θα δημιουργηθεί χώρος επικοινωνίας και ανταλλαγής;».
Στο Κέντρο Ημέρας μπορούν να συμμετάσχουν ενήλικα άτομα με χρόνιες ψυχικές διαταραχές, με σκοπό την πρόληψη της υποτροπής, τη δημιουργία μιας πιο αυτόνομης και λειτουργικής καθημερινότητας και εν γένει την ολιστική κινητοποίηση, κοινωνικοποίηση και επανένταξη του ατόμου.
Μη μένεις μόνος!
Έλα μαζί μας!
Χτίζουμε γέφυρες!