ΣΟΨΥ και ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: Γράφει, η κα Σαββοπούλου Νικολία – Ψυχολόγος Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ψυχικά Πασχόντων ΣΟΨΥ Πάτρας

Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία, ΣΟΨΥ Πάτρας, είναι στενά συνδεδεμένος με την έννοια του εθελοντισμού, καθώς οι πρώτες ομάδες του Συλλόγου- μετρούν πάνω από 20 χρόνια- στελεχώθηκαν από εθελοντές και πλέον πολλές ομάδες συνεχίζουν την παρουσία τους χάρη στους εθελοντές.  Εθελοντής σημαίνει κάποιος που θέλει και μάλιστα θέλει πολύ (εθελοντής < εθέλω). Επομένως, αναφερόμαστε σε ένα άτομο που επιθυμεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή, εμφορούμενος από αισθήματα κυρίως αλτρουισμού. 
Κατά το διάστημα 2023-2024, οι εθελοντές που δραστηριοποιήθηκαν στον Σύλλογο βοήθησαν στην στελέχωση των απογευματινών ομάδων, αναλαμβάνοντας είτε ρόλο συντονιστή είτε ρόλο συν-συντονιστή μαζί με κάποιον άλλο εργαζόμενο του Φορέα. 
Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους εθελοντές και τα μέλη του Συλλόγου είναι μια σχέση δυναμική αλλά και αμφίδρομη, όπου η κάθε πλευρά τη βιώνει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Και όπως κάθε σχέση, έτσι και αυτή, μπορεί κανείς να την κατανοήσει σε βάθος εάν τη ζήσει εκ των έσω. Εθελοντές και μέλη του Συλλόγου, μας έδωσαν την ευκαιρία να κατανοήσουμε την «συνάντησή» τους μιλώντας οι ίδιοι για την εμπειρία τους…

 

Είπαν τα μέλη των απογευματινών ομάδων για τους εθελοντές….

 

  • Σας ευχαριστώ για ό,τι κάνετε για εμάς! Μάθαμε πράγματα που μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο χρήσιμοι και πιο λειτουργικοί. Ευχές από καρδιάς!
  • Οι εθελοντές είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι για το ΣΟΨΥ. Χάρη στους εθελοντές γίνονται οι περισσότερες ομάδες ευχάριστα, καθώς οι εθελοντές είναι επικοινωνιακοί και βοηθούν τα άτομα με τα ψυχικά προβλήματα. Επίσης, οι εθελοντές έχουν νέες ενδιαφέρουσες ιδέες για την κάθε ομάδα.
  • Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πολύτιμη προσφορά σας προς εμάς. Σας αγαπάμε όλους!
  • Είστε οι καλύτεροι! Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνεργατικότητα, την προθυμία και την αγάπη σας.

 

Είπαν οι εθελοντές για την εμπειρία τους μέσα στις ομάδες…

 

  • Από την εμπειρία μου σαν εθελόντρια αυτά που κρατάω είναι τα χαμόγελα των ανθρώπων που συνεργάστηκα αλλά και το πώς ένιωσα εγώ μετά από κάθε ομάδα
  • Απέκτησα θετικά στοιχεία και όμορφα συναισθήματα
  • Απέκτησα όμορφες εμπειρίες και εξοικειώθηκα με άτομα με ψυχική ασθένεια
  • Από τον εθελοντισμό έχω αποκομίσει πολλά πράγματα. Θεωρώ πως εξελίσσομαι αρχικά ως άνθρωπος μέσα από αυτό, αλλά και η αίσθηση ότι προσφέρω είναι ανεκτίμητη.
  • Ήταν μια σημαντική εμπειρία η επαφή με τα μέλη του Συλλόγου. Κλήθηκα να διαχειριστώ καταστάσεις, να ακούσω σκέψεις και να ανακαλύψω συναισθήματα που δεν περίμενα ότι θα προκύψουν από την επαφή αυτή. 

 

Γίνε εθελοντής!

Μετάβαση στο περιεχόμενο