ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ

Κείμενο του Κ. Σ., μέλος της ομάδας περιοδικού.

Τι ορισμό δίνουμε στις γιορτές; Έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες ημερομηνίες, επετείους που μας θυμίζουν γεγονότα και καταστάσεις που έλαβαν χώρα στο παρελθόν εγγύτερο ή απώτερο.

Τέτοιες γιορτές είναι τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το έπος του ’40 ή επέτειος του ’21, οι ονομαστικές εορτές, ο Δεκαπενταύγουστος, οι αποκριές. Έτσι λοιπόν χαράσσεται στη μνήμη μας ένα ορισμένο γεγονός ενθυμούμενοι τις εορταστικές αυτές ημέρες. Οι περισσότερες από τις μεγάλες εορτές έχουν χριστιανική αναφορά.

Βέβαια, στην εποχή που ζούμε ενόψει κορονοιού οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν αναβληθεί, οι θείες λειτουργίες, οι ακολουθίες γίνονται παρουσία ελαχίστων πιστών ενώ το ζήτημα της θείας μεταλήψεως έχει σε ένα βαθμό διχάσει τους πιστούς.

Είναι γεγονός ότι οι εορταστικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει ταμάλα και μας βγάζουν κοινώς εκτός προγράμματος κλεισμένους μέσα στο σπίτι με λιγοστές μετακινήσεις χωρίς πολύ συγχρωτισμό.

Ευχόμαστε να έχει ευτυχή κατάληξη η όλη κατάσταση και να γυρίσουμε στις παλιές μας συνήθειες των γλεντιών, των ευχάριστων συναθροίσεων ή συνευρέσεων.

Όλοι επιθυμούμε μια ισορροπημένη ζωή με γιορτές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ανατροφοδοτώντας την μνήμη μας με ωραία γεγονότα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο