“Δουλεύοντας το ψυχολογικό αντίδοτο του κορονοϊού”.

Η διεπιστημονική ομάδα του ΣΟΨΥ μας δίνει οδηγίες ψυχικής διάσωσης εν μέσω πανδημίας.

Εδώ και λίγες εβδομάδες, οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε παγκόσμια κλίμακα.

Η εμφάνιση του ιού SARS-CoV2 και η εξάπλωση του (COVID-19) χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία. Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί μια πραγματικότητα με ανατροπές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας, τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Στην παρούσα φάση, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση κρίσης, η οποία δύναται σε πολλούς από εμάς να προκαλέσει ισχυρές δονήσεις στην ψυχικής μας υγεία. Η κρίση είναι μια παροδική κατάσταση που μπορεί να μας αποσταθεροποιήσει προσωρινά, να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους μας και να διαταράξει την διάθεση μας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων βρίσκονται σε συνθήκες απομόνωσης στο σπίτι τους και σε περιορισμό μετακινήσεων, την επονομαζόμενη καραντίνα, συνθήκες που γεννούν ανησυχία, άγχος, φόβο για το άγνωστο, αβεβαιότητα και συχνά αισθήματα αβοηθητότητας.

Όταν ανησυχούμε ή βιώνουμε συναισθήματα όπως τα παραπάνω σε έντονο βαθμό , στην πραγματικότητα το μυαλό μας έχει μπει σε μια διαδικασία σκέψεων και εικόνων για το μέλλον που χαρακτηρίζονται από υπερβολή και μη ρεαλισμό. Όταν η διεργασία αυτή γίνεται ανεξέλεγκτη, είναι πιθανόν, να την βιώσουμε και στο σώμα μας με συμπτώματα όπως ταχυπαλμία, μη ικανότητα χαλάρωσης κ.α.

Σε κατάσταση πανικού και έντονων συναισθημάτων, δύσκολα μπορεί κάποιος να διαχειριστεί αυτό που του συμβαίνει. Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να μείνουμε ενεργοί ψυχικά και σωματικά. Ένα πρόγραμμα που θα οργανώνει την ημέρα και την εβδομάδα μας μπορεί να μας κρατήσει ενεργούς , μειώνοντας τον χρόνο υπερανάλυσης με θέματα του κορονοιού. Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε την περισσότερη ώρα της ημέρας μας στο σπίτι, καλό είναι να διατηρήσουμε μια ρουτίνα καθημερινότητας τηρώντας την ώρα ύπνου και αφύπνισης. Υπάρχουν δραστηριότητες και ενδιαφέροντα μέσα από τα οποία αντλούμε ευχαρίστηση. Μπορούμε να δούμε αυτή την εποχή ως ευκαιρία να αφιερώσουμε χρόνο νιώθοντας έτσι παραγωγικοί.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι συχνά σε καταστάσεις ραγδαίων εξελίξεων στην υγεία αισθάνονται την υποχρέωση και την ανάγκη να ενημερώνονται συνεχώς μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου. Ωστόσο συχνά η μεγάλης διάρκειας ενασχόληση παρακολουθώντας ειδήσεις και άλλες πηγές ενημέρωσης μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα άγχους και ανησυχίας. Ο περιορισμός της διαρκής ενασχόλησης με θέματα που αφορούν τον κορονοϊό είναι σημαντικός και σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η επιλογή των έγκυρων και αξιόπιστων πηγών ενημέρωσης που συμβουλευόμαστε.

Η απομόνωση στο σπίτι για όσους διαμένουν μόνοι είναι πιθανό να ενισχύσει την αίσθηση μοναξιάς. Όμως ο περιορισμός της κοντινής επαφής με τους αγαπημένους μας ανθρώπους δεν σημαίνει και διακοπή των ανθρώπινων σχέσεων. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μείνουμε συνδεδεμένοι με τους φίλους μας μέσω τηλεφώνου, συναντήσεων μέσω βιντεοκλήσης, άλλωστε είναι μια κατάσταση που την μοιραζόμαστε όλοι.

Καλούμαστε να κοιτάξουμε με θάρρος την νέα κατάσταση και να προσαρμοστούμε με τις νέες συνθήκες διαβίωσης αναζητώντας βοήθεια και στήριξη από ειδικούς.

Εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας, ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία Πάτρας βρίσκεται σε επαγρύπνηση για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο Σύλλογος παραμένει ανοιχτός λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης και χρησιμοποιώντας όλους τους εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τα άτομα που χρήζουν βοήθειας. Η θεραπευτική ομάδα του ΣΟΨΥ, που αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτή, ψυχίατρο και παιδοψυχίατρο, εργοθεραπευτή, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης έρχεται σε επικοινωνία με όσους χρειάζονται ψυχολογική στήριξη και θα παραμείνει στο πλευρό των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα. Ο ΣΟΨΥ Πάτρας βρίσκεται στην διάθεση όλων όσων αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες την περίοδο αυτή και παραμένουν στη διάθεση όλης της κοινότητας παρέχοντας ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη.

Είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τον φόβο που πυροδοτεί ο Covid-19. Όσο ανθεκτικός είναι εκείνος άλλο τόσο ανθεκτικοί και προσαρμοστικοί μπορούμε να γίνουμε και εμείς απέναντι του και στις παρούσες συνθήκες στηρίζοντας ο ένας τον άλλον αποβλέποντας ταυτόχρονα στην κοινωνική ευημερία.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο