Βοήθησέ μας να σβήσουμε το στίγμα ψυχικής υγείας από τον δημόσιο λόγο & τα δημόσια έγγραφα

Το στίγμα ψυχικής υγείας επηρεάζει αρνητικά εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Τους αποτρέπει από το να ζητήσουν την ενδεδειγμένη βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας και τους περιθωριοποιεί μέσα από προκαταλήψεις και παρωχημένα στερεότυπα για την ψυχική υγεία.

Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής ενώ, ειδικά στην Ελλάδα, σχεδόν ένα στα δύο άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη δεν αναζητούν την ενδεδειγμένη στήριξη υπό τον φόβο του στίγματος.

Μια πολύ σημαντική έκφανση του στίγματος ψυχικής υγείας εντοπίζεται στο λόγο που χρησιμοποιείται στα ΜΜΕ και τα δημόσια έγγραφα.

Το πρόγραμμα «Σβήνουμε το στίγμα. στο λόγο μας», που υλοποιείται από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος στο πλαίσιο του Active citizens fund, πραγματοποίησε εκτενή ποιοτική έρευνα σε δημοσιεύματα ΜΜΕ κατέγραψε τα στοιχεία του στιγματιστικού λόγου. Σε συνεργασία με το ΚΕΣΔ – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, επανεξέτασε τους Κώδικες Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, τους Κώδικες Ραδιοτηλεοπτικών Προγραμμάτων & Διαφημίσεων και τους όρους που χρησιμοποιούνται σε δημόσια έγγραφα και κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του συμπεριληπτικού και αντιστιγματιστικού λόγου.

Οι προτάσεις αυτές απευθύνονται στην Κυβέρνηση αλλά και σε φορείς όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και έχουν στόχο την αναθεώρηση παρωχημένων και στιγματιστικών αναφορών που υπάρχουν σε δημόσια έγγραφα και Κώδικες Δεοντολογίας.

Ζητάμε λοιπόν από την Κυβέρνηση, την ΕΣΗΕΑ και το ΕΣΡ:

1)  Να υιοθετήσουν το κείμενο αρχών για τη συμπεριληπτική γλώσσα στη νομοθεσία, στον δημόσιο χώρο και τα ΜΜΕ.

2)  Να υιοθετήσουν τις προτάσεις για την ενίσχυση του συμπεριληπτικού και αντιστιγματιστικού λόγου.

3)  Να προβούν στις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να εκλείψει η χρήση στιγματιστικού λόγου στα δημόσια έγγραφα και να υλοποιηθούν άμεσα οι προτεινόμενες αλλαγές στους Κώδικες Δεοντολογίας και στους κανονισμούς επικοινωνίας δημοσίων υπηρεσιών.

Στήριξε κι εσύ τα αιτήματά μας.

Βάλε την υπογραφή σου! 
Σβήσε το στίγμα.

Διαβάστε τα κείμενα συστάσεων στη διεύθυνση: https://svinoumetostigma.gr/voithise-mas-na-svisoyme-to-stigma-psychikis-ygeias-apo-ton-dimosio-logo-amp-ta-dimosia-eggrafa/

Για να υπογράψετε ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/ellenike_kubernese_esr_eseea_boethese_mas_na_sbesoume_to_stigma_psukhikes_ugeias_apo_ton_demosio_logo_ta_demosia_eggrapha/?cKtuOsb&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-1412189-boethese_mas_na_sbesoume_to_stigma_psukhikes_ugeias_apo_ton_demosio_logo_ta_demosia_eggrapha&utm_term=cKtuOsb%2Bel

Μετάβαση στο περιεχόμενο