Οι δράσεις μας για το καλοκαίρι του 2017

 

 

 

Από την αρχή του προγράμματος  «Γέφυρες Ζωής» τον  Οκτώβριο του  2015 έως τον Ιούλιο 2017 προσήλθαν στον ΣΟΨΥ Πάτρας για να λάβουν υπηρεσίες 803 νέοι ωφελούμενοι.

 

Μόνο το μήνα Ιούνιο, οι νέοι ωφελούμενοι ανήλθαν στους 29. Από αυτούς:

  • Το 67,8% ήταν γυναίκες.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό ωφελουμένων (29,6%) ανήκε στην παραγωγική ηλικιακή κατηγορία «41 έως 50», με τους νέους από «18 έως 30 ετών» να ακολουθούν με ποσοστό 22,2%.
  • Η πλειονότητα ήταν άνεργοι 51,8%. Ωστόσο υπήρχε και ένα υψηλό ποσοστό εξ’ αυτών που δήλωσαν απασχολούμενοι 40,7%. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία (85,7%) όλοι, είτε άνεργοι είτε απασχολούμενοι, ήταν ασφαλισμένοι.
  • Το δείγμα φάνηκε μοιρασμένο ως προς την οικογενειακή κατάσταση με το 44,4% να δηλώνουν άγαμοι και με το 40,7% να δηλώνουν έγγαμοι.
  • Η πλειονότητα των ωφελουμένων ήταν απόφοιτοι λυκείου 40,7%, με τις άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες να συγκεντρώνουν χαμηλότερα ποσοστά δηλαδή, απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ 18,5%, απόφοιτοι γυμνασίου 11,1%, απόφοιτοι δημοτικού 14,7% και απόφοιτοι ΙΕΚ/Τεχν. Σχολών 14,8%.
  • Το 35,7% των ωφελουμένων ενημερώθηκε για το Σύλλογο μέσα από τις δράσεις που υλοποιούνται για ευαισθητοποίηση της κοινότητας ενώ ένα μεγάλο ποσοστό 17,8% απευθύνθηκαν στο Σύλλογο επειδή ενημερώθηκαν από άλλους παλαιότερους ωφελούμενούς μας.
  • Τέλος, το 42,8% έλαβε ψυχιατρικές υπηρεσίες, το 71,4% έλαβε συμβουλευτική υποστήριξη, το 14,2% εντάχθηκε σε ομάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και το 21,4% έλαβε εξατομικευμένη ενημέρωση για τις ομάδες και τις δράσεις του Συλλόγου.

Το μήνα Ιούλιο, οι νέοι ωφελούμενοι ανήλθαν στους 22. Από αυτούς:

  • Το 87% ήταν γυναίκες.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν άνω των 40 ετών.
  • Όσον αφορά την εργασιακή κατάσταση των ωφελουμένων, ήταν άνεργοι το 41% εξ’ αυτών και απασχολούμενοι το 45,5%. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία (87%) όλοι, είτε άνεργοι είτε απασχολούμενοι, ήταν ασφαλισμένοι.
  • Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός, ότι το 40% των ωφελουμένων ήταν διαζευγμένοι.

Στη συνέχεια, το 31,8% ήταν άγαμοι και το 18,2% έγγαμοι.

  • Σημαντικό ποσοστό των ωφελουμένων, 66,6%, ήταν απόφοιτοι λυκείου ή απόφοιτοι ΙΕΚ/Τεχν. Σχολών. Επίσης, το 23,8% απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των ωφελουμένων, 22,7%, ενημερώθηκαν για το Σύλλογο από άλλους παλαιότερους ωφελούμενούς μας, ενώ το 18,2% ενημερώθηκε μέσα από τις δράσεις που υλοποιούνται για ευαισθητοποίηση της κοινότητας και τέλος, ένα 18,2% ήταν παραπομπή από τοπικούς φορείς.
  • Τέλος, το 27,3% έλαβε ψυχιατρικές υπηρεσίες, το 59,1% έλαβε συμβουλευτική υποστήριξη και το 18,1% έλαβε εξατομικευμένη ενημέρωση για τις ομάδες και τις δράσεις του συλλόγου.

 

Οι δράσεις μας

 

10-11 Ιουνίου. Συμμετοχή του Συλλόγου για δεύτερη χρονιά στο 2ο Φεστιβάλ Υγείας στη Πλαζ ΕΟΤ Πάτρας.

12 Ιουνίου. Μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας παρευρέθηκαν στη συναυλία του Κωστή Μαραβέγια στην Πάτρα.

19 Ιουνίου. Εκκίνηση του θερινού προγράμματος λειτουργίας ομάδων με στόχο την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

23-24 Ιουνίου. Συμμετοχή του Συλλόγου με ενημερωτικό κιόσκι στο 2ο Pride Patras.

25 Ιουνίου. Ο ΣΟΨΥ Πάτρας παρευρέθηκε στην κινητοποίηση κατά της ανεργίας, που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

25 Ιουνίου. Μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας παρακολούθησαν στο Θέατρο Μπάρι την παράσταση «Σταθμός Ειρήνη» από τη θεατρική ομάδα Ανάσανα. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ο «Άγιος Ανδρέας» και των Ξενώνων Ψυχαργώς του Π.Γ.Ν.Π.

1 Ιουλίου. Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κώστας Σπαρτινός, συναντήθηκε με την πρόεδρο και μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας στο καφέ «Γέφυρες». Κατά την συνάντηση, ο βουλευτής ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του ΣΟΨΥ Πάτρας και την σημαντική συνεισφορά του στην δωρεάν παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης, ενδυνάμωσης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Αναλυτική συζήτηση υπήρξε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αχαΐας Κώστας Σπαρτινός, δεσμεύθηκε να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις στην επίλυση των προβλημάτων.

3-6 Ιουλίου. Πενήντα πέντε μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας πραγματοποίησαν διακοπές στο Πόρτο Χέλι, τις Σπέτσες και το Ναύπλιο. Βουτιές, βόλτες, συναντήσεις, γέλια, ξεγνοιασιά, παιχνίδια για 4 υπέροχες μέρες.

11 Ιουλίου. Μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας παρακολούθησαν τη συναυλία ην παράσταση «Ρεμπέτικο-CAFE AMAN» του Κώστα Φέρρη στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας που διοργανώνει ο  Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

14 Ιουλίου. Πραγματοποιήθηκε σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικούς ενημερωτικό workshop με θέμα: «Υποστηρίζοντας ανθρώπους που θρηνούν την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου».

15 Ιουλίου. Μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας παρακολούθησαν την παράσταση PIAF! THE SHOW στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

17 Ιουλίου.  Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης επισκέφτηκε τον ΣΟΨΥ  Πάτρας. Συναντήθηκε με την πρόεδρο Χριστίνα Μπίκου, τα  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους εργαζόμενους αλλά και τα μέλη του Συλλόγου, όπου παρουσιάστηκε το έργο του ΣΟΨΥ. Τα μέλη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους  για το μέλλον της χρηματοδότησης του και ο δήμαρχος , αναγνωρίζοντας τη σπουδαία δουλειά που πραγματοποιείται εδώ και 14 χρόνια στον Σύλλογο, δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει την αποστολή και το έργο του.

19 Ιουλίου. Μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας παρακολούθησαν τη συναυλία του Νίκου Πορτακάλογλου στο Ρωμαϊκό Ωδείο.

18 Ιουλίου. Μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας παρακολούθησαν την παράσταση των ΤΑΚΙΜ και του Παντελή Θαλασσινού στο Ρωμαϊκό Ωδείο.

3 Αυγούστου. Με αφορμή την έκδοση του νέου τεύχους του περιοδικού του Συλλόγου «Τα ΣΟΨΥχα μας|» διοργανώθηκε γιορτή στο νέο κτίριο του ΣΟΨΥ. Μέλη, φίλοι και εθελοντές παρευρέθηκαν και όλοι μαζί συνεχάρησαν την ομάδα περιοδικού για την έκδοση του περιοδικού.  Ευχαριστούμε τις  επιχειρήσεις για την ευγενική τους χορηγία στη γιορτή μας: ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ,CARAVEL, ΕΝΤΕΛΒΑΙΣ, MAX PERRY, ΛΟΤΣΑΡΗΣ.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο